Wielerunie naar Europese Commissie

De internationale wielrenunie UCI gaat een formele klacht indienen bij de Europese Commissie over het gedrag van de organisatoren van de drie grote ronden, de Giro, de Tour en de Vuelta. Dat heeft de UCI gisteren bekendgemaakt.

Het verwijt is dat de bazen van de Ronde van Frankrijk, Ronde van Italië en Ronde van Spanje een kartel vormen om hun dominante positie in de wielersport te behouden. Met die houding ondermijnen zij de ontwikkeling van de ProTour, een reeks topwedstrijden die onder auspiciën van de UCI wordt gehouden.

Tour, Giro en Vuelta willen geen deel meer uitmaken van die competitie. Zij organiseren ook andere koersen, waaronder de etappewedstrijd Parijs-Nice en de klassiekers Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix. De wereldwielerbond zegt herhaaldelijk te hebben geprobeerd om een constructieve dialoog tot stand te brengen, maar geen andere uitweg meer te zien dan interventie door de Europese Commissie.

Aan de andere kant dreigden de verzamelde organisatoren van wielerkoersen (AIOCC) eerder al naar de Europese Commissie te stappen omdat zij in de ProTour een wettelijk verboden gesloten economisch systeem zien. Daarin worden zij gesteund door de federaties van wielerlanden als België, Frankrijk, Italië en Spanje.

Nederland is dit jaar een eendaagse wielerwedstrijd rijker, de Ronde van het Groene Hart. Koersdirecteur Herman Brinkhoff zei gisteren bij de presentatie in Rotterdam dat hij mikt op wielrenners die zich toeleggen op de Vlaamse klassiekers. „Onze datum ligt wat dat betreft heel gunstig.

De Ronde van het Groene Hart ziet op zondag 24 maart, de dag na Milaan-Sanremo, voor de eerste keer het licht. De koers voert 200 kilometer door het Zuid-Hollandse Groene Hart met start in Leiden en finish in Woerden. De wedstrijd, waarbij ook Amsterdam, Utrecht en Den Haag worden aangedaan, dient ook ter promotie van het Groene Hart.

De internationale wielrenunie UCI heeft de nieuwe wedstrijd op de kalender gezet met de vermelding 1.1, hetgeen betekent dat ProTour-ploegen welkom zijn. „We zullen achttien ploegen aan de start krijgen. Ik denk vijf ProTour-ploegen, zes Continental-teams en dan nog wat kleine Nederlandse ploegen”, aldus Brinkhoff. „Na onze wedstrijd begint een reeks van Vlaamse klassiekers. Dus ik verwacht vooral renners die zich in die cyclus willen laten zien.” (ANP)