VS vallen strijders aan in Somalië

Bij de aanvallen op Somalië werd een AC-130 gevechtsvliegtuig ingezet. Hier een AC-130 op een foto uit 1997. Foto AFP (FILES) This handout file given by US department of Defence and taken 29 June 1997 shows a US AC-130H Spectre gunship droping flares during a training mission. The AC-130 gunship, an armed variant of the C-130 Hercules transport plane, is designed for close air support. Officials in Mogadishu said 09 January 2007 that the United States launched air strikes on suspected Al-Qaeda hideouts in Somalia in its first overt military intervention in the lawless nation since the early 1990s. Officials and other informed sources said the US hit two Islamist-held villages -- Badel and Aayo -- in the raids carried out by an AC-130 gunship operated by the US Special Operations Command, according to US television. AFP PHOTO/DOD FILES
Bij de aanvallen op Somalië werd een AC-130 gevechtsvliegtuig ingezet. Hier een AC-130 op een foto uit 1997. Foto AFP (FILES) This handout file given by US department of Defence and taken 29 June 1997 shows a US AC-130H Spectre gunship droping flares during a training mission. The AC-130 gunship, an armed variant of the C-130 Hercules transport plane, is designed for close air support. Officials in Mogadishu said 09 January 2007 that the United States launched air strikes on suspected Al-Qaeda hideouts in Somalia in its first overt military intervention in the lawless nation since the early 1990s. Officials and other informed sources said the US hit two Islamist-held villages -- Badel and Aayo -- in the raids carried out by an AC-130 gunship operated by the US Special Operations Command, according to US television. AFP PHOTO/DOD FILES AFP

Het Amerikaanse leger heeft zondagnacht en maandag luchtaanvallen uitgevoerd op islamitische militiestrijders in Somalië. Onder hen zouden zich enkele internationaal gezochte terreurverdachten hebben bevonden. Ook gisteren vond nog een luchtaanval plaats in zuidelijk Somalië, het Amerikaanse leger ontkende daarbij betrokken te zijn.

Bij de aanvallen is ten minste één AC-130 gevechtsvliegtuig ingezet, dat bekendstaat om zijn vernietigende kracht. Lokale bronnen meldden grote aantallen burgerslachtoffers. De Somalische regering hield het gisteren op vijftig doden, van wie de meeste militieleden.

De aanvallen zijn uitgevoerd met de „volledige steun” van de Somalische interim-regering, aldus een vicepremier. President Abdullahi Yusuf zei gisteren dat „de VS het recht hebben om de terroristen te bombarderen die aanslagen pleegden op hun ambassades in Kenia en Tanzania”.

In 1998 vielen bij gelijktijdige bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar-es- Salaam 257 doden. De VS houden leden van Al-Qaeda verantwoordelijk. Enkelen van hen zouden onderdak hebben gehad in Somalië.

Eerste doelwit was het eilandje Badmadow voor de Zuid-Somalische kust, waar een van de terreurverdachten was gezien. Maandag werd het stadje Hayo nabij de Keniaanse grens beschoten. Gisteren schoten helikopters op het stadje Afmadow, dat vlak bij Hayo ligt. Beide liggen in zwaar bebost gebied. Volgens Amerikaanse legervoerders was dat een actie van het Ethiopische leger, sinds vorige maand in Somalië actief.

In Djibouti hebben de VS een legerbasis opgezet voor de ‘oorlog tegen terreur’ in de Hoorn van Afrika. Voor de Somalische kust patrouilleert de Amerikaanse marine. (AP)

VS in Somalië: pagina 7