Turks melodrama

Het onderwerp van Eve Giden Yol 1914 (hier uitgebracht onder de titel The Road Home) is veelbelovend: een drama in een Turks dorp aan de vooravond van en tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar wat een ongelooflijk ouderwetse film heeft Semir Aslanyürek ervan gemaakt. Het lijkt wel of je naar de eerste Nederlandse televisie-uitzending zit te kijken, 1951, met toneelspel van Willy van Hemert. Het acteren is zó groot dat het woord overacting er niet eens meer op van toepassing is. Ambities hadden de makers genoeg. Ze hebben de woestijnoorlog die wij kennen uit de geromantiseerde versie van Lawrence of Arabia nu van de andere, van de Turkse kant laten zien. Aslanyürek heeft even veel kritiek op het zinloze eergevoel van de Turkse legerleiding, gepersonifieerd in de figuur van de pasja, als Stanley Kubrick dat had op de Fransen in Paths of Glory, maar iedere verdere vergelijking is zinloos. Het is een interessant onderwerp, maar geen interessante film.

Eve Giden Yol 1914 (The Road Home). Regie: Semir Aslanyürek. Met: Erdal Besikçioglu, Melisa Sozen, Irem Altug, Emre Altug, Metin Akpinar. In: 7 bioscopen.