Toon beelden van ambulance-hooligans bij Opsporing Verzocht

Vandalen die hulpverleners schofferen moeten opgepakt.

Zet camera’s in om de daders te herkennen en op te sporen: dat doen we toch ook met verkeersovertreders?

Het is te zot voor woorden dat brandweerlieden, politieagenten en ziekenbroeders hun werk niet kunnen doen zonder daarbij naar het leven te worden gestaan door agressieve omstanders. Deze jaarwisseling werden opnieuw hulpverleners bedreigd, bekogeld (met stenen) dan wel beschoten (met vuur- en lawinepijlen). Maar niet alleen met Oud en Nieuw, gedurende het gehele jaar is er sprake van agressie jegens hulpverleners.

Een korte opsomming: in Leiden en Voorschoten gooiden omstanders zwaar vuurwerk en stenen naar politie en brandweer. Ruiten van wagens werden ingegooid. Diverse agenten raakten gewond. Volgens een woordvoerder van het korps Hollands-Midden konden ambulancemedewerkers alleen onder politiebegeleiding gewonden behandelen, omdat ze door omstanders werden bedreigd. De politie stelt daar een onderzoek in. Ook in Drenthe, Friesland, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Puttershoek, Sliedrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel vonden dergelijke incidenten plaats.

Daarom dienen er onorthodoxe middelen te worden ingezet. Installeer een videocamera in elk hulpverleningsvoertuig, zend de beelden uit in het tv-programma Opsporing Verzocht en vergroot zo de pakkans van dit soort hooligans.

Terecht heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken vorig jaar gepleit voor een hardere aanpak van agressie en geweld tegen hulpverleners van politie, brandweer en ambulancediensten. Zo stelde hij hogere straffen voor, zullen daders wat hem betreft altijd moeten worden vervolgd en financieel worden aangepakt. Het is hopelijk slechts een kwestie van tijd voordat al deze maatregelen zijn ingezet en effect sorteren.

Maar aan vervolging gaan pakkans en opsporing vooraf. Deze zullen moeten worden geïntensiveerd. Dat kan door meer gebruik te maken van camera’s op hulpverleningsvoertuigen. Net zoals in de Verenigde Staten gebruikelijk is, kunnen video-opnames worden gemaakt vanachter de vooruit van politie- en brandweerauto. Bij relletjes, opstootjes en handgemeen kan dan makkelijker worden vastgesteld wie de steen gooide, wie in overtreding was, omdat hier in het heetst van de strijd niet altijd tijd voor zal zijn. Vreemd genoeg wordt in Nederland de camera in wagens alleen gehanteerd als het om verkeers- en snelheidsovertredingen gaat, zoals in het programma Blik op de Weg.

Zijn de op video opgenomen personen geen bekenden van de politie, dan kunnen altijd nog programma’s als Opsporing Verzocht en regionale en lokale versies daarvan worden ingeschakeld. Bij voetbalrellen is al gebleken dat dit een goed middel is. Daders worden herkend en sommigen melden zich al voordat een programma daadwerkelijk is uitgezonden. Ook in stations, stadions en andere publieke gelegenheden blijkt cameratoezicht effectief te kunnen zijn, het hele jaar door. Daarom: veni, video, vici! Ook op hulpverleningsvoertuigen.

Anne Mulder is fractievoorzitter van de VVD-gemeenteraadsfractie in Den Haag, Paul Lieben is beleidsmedewerker van die fractie.

    • Anne Mulder
    • Paul Lieben