Televisie Voorkeur

In de portretserie over overleden acteurs en popsterren Final 24 aandacht voor steracteur John Belushi die in 1982 aan een overdosis drugs overleed. Hier op de foto rechts tijdens een optreden in The Blues Brothers. Discovery Channel, 23.00-24.00u. Foto Jay Dickman Dan Aykroyd and John Belushi performing on stage as the Blues Brothers. --- Image by © Jay Dickman/CORBIS
In de portretserie over overleden acteurs en popsterren Final 24 aandacht voor steracteur John Belushi die in 1982 aan een overdosis drugs overleed. Hier op de foto rechts tijdens een optreden in The Blues Brothers. Discovery Channel, 23.00-24.00u. Foto Jay Dickman Dan Aykroyd and John Belushi performing on stage as the Blues Brothers. --- Image by © Jay Dickman/CORBIS Jay Dickman/CORBIS

actualiteiten

Netwerk. Reportage over de zogenoemde backpay-kwestie, die al ruim zestig jaar voortsleept. Ambtenaren en militairen uit het toenmalige Nederlands-Indië hebben over de periode van de oorlog tegen de Japanners nog salaris tegoed van de overheid. Verder aandacht voor de wet op de orgaandonatie en de inspanningen van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) om het aantal donaties te verhogen. Toch is het aantal donaties vorig jaar met 7 procent gedaald. Drie jaar geleden maakte de rubriek een portret van twee patiënten die lijden aan taaislijmziekte. Hoe is het nu met hen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Onder meer aandacht voor de ‘humoristische’ film Mein Führer van de Zwitsers-joodse cineast Dani Levy (49) die vandaag in Duitsland in première is gegaan en voor de voortgang van de formatieonderhandelingen. Ook een gesprek met eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) over de energiemarkt, de Russische gasleveranties van Gazprom aan West-Europa en het broeikaseffect. Ned.2, 22.20-22.40u.

Documentaire

Joachim Bublath: Rettung für das Klima? Reportage over de toenemende klimaatveranderingen overal in de wereld. ZDF, 22.15-22.45u.

Im Greisenland - Von der deutschen Zukunft. Hoe ziet de Duitse toekomst er uit, als er voor het eerst in de Duitse geschiedenis meer ouderen dan jongeren zijn? ARD, 22.45-23.30u.

Schwimmende Zeitbomben - Tanker vor der deutschen Küste. Over Russische olietankers die de Duitse kust onveilig maken. De schepen voldoen niet aan de veiligheidsnormen en de reders verstoppen zich achter postbusbedrijven. ARD, 23.30-0.15u.

Praatprogramma

De wereld draait door. Gesprek met de acteur Tygo Gernandt over zijn rol in het stuk Peanuts, geschreven door de Italiaanse schrijver Fausto Paradivino naar aanleiding van de G8-top in Genua in 2001. Verder advocaat Geert-Jan Knoops over vijf jaar Guantanamo Bay en zijn cliënt, de chauffeur van Osama Bin Laden. Ned.3, 19.30-20.25u.

informatief

Giant pandas: Lost mountains in Qinling. Een uitgebreide blik in het geheime leven van de reuzenpanda. National Geographic, 19.00-20.00u.

Docusoap: De winkelwagen. In deze tweede aflevering van een docuserie volgt camerajournalist Frans Bromet de uitkeringstrekker Richard vanuit de supermarkt naar zijn huis. Richard woont na een turbulent leven weer bij zijn moeder. Hij koopt paté en brood want daar kan hij ’s avonds met zijn moeder nog echt van genieten. Ned.2, 19.20-19.50u.

Untamed Asia: Taking flight. Aandacht voor de langoer die zijn acrobatische springkunsten oefent en de kleine honingbeer die aan z’n moeders aandacht is ontsnapt. Verder vliegt een neushoornvogel het nest uit. Ned.2, 19.50-20.25u.

Megastructures: USS Ronald Reagan. Reportage over het Amerikaanse vliegdekschip USS Ronald Reagan. We zien wat er nodig is om deze drijvende stad gaande te houden. National Geographic, 20.00-21.00u.

Ray Mears’ wild food: Coast. Survivalspecialist Ray Mears zoekt aan de Britse kust naar het voedsel dat de mensen in het Stenen Tijdperk aten en hoe dat smaakte. BBC2, 21.00-22.00u.

ARD-exclusiv: Das Riesen-Abenteuer - 5 thailändische Elefanten auf dem Weg nach Köln. De dierentuin van Keulen heeft besloten tot een spectaculaire operatie. Vijf olifanten worden vanuit Thailand overgevlogen om met de Keulse olifanten een familie te vormen. ARD, 21.45-22.15u.

Can Gerry Robinson fix the NHS? Slot van een drieluik waarin Robinson probeert een ziekenhuisdirecteur in te laten zien dat zijn manier van leidinggeven invloed kan hebben op de werkvloer. BBC2, 22.00-23.00u.

Dossier 23.00: Als slapen een nachtmerrie is. Reportage over mensen met slaapproblemen en de hele nacht wakker liggen. RTL4, 22.55-23.55u.

muziek

NPS Klassiek: Wolfgang Amadeus Mozart - Symfonie nr. 39 KV543. De Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Frans Brüggen speelt de 39ste symfonie van Wolfgang Amadeus Mozart. Deze symfonie met het overbekende menuet in het derde deel behoort samen met de 40ste en 41ste tot Mozarts laatste grote symfonieën. Hij componeerde deze drie symfonieën in de zomer van 1788 in Wenen en deed er twee maanden over. De 39ste symfonie verraadt de invloed van Joseph Haydn met zijn langzame inleiding en de gloedvolle finale. Ned.2, 23.55-0.50u.