Televisie Film van de dag

Uit Lichter scene uit de film Lichter (2004) Alternatieve titel: Distant Lights Kolja (Ivan Shvedoff) fotografiert fŸr seinen Bruder in der Heimat die hellerleuchteten HochhŠuser in Berlin. © RECHTEHINWEIS: - Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei Nennung ZDF/Gerald von Voris. Andere Verwendungen nur nach Absprache. ZDF - Bilderdienst, Tel. 06131-706100, E-Mail: Bilderdienst@zdf.de
Uit Lichter scene uit de film Lichter (2004) Alternatieve titel: Distant Lights Kolja (Ivan Shvedoff) fotografiert fŸr seinen Bruder in der Heimat die hellerleuchteten HochhŠuser in Berlin. © RECHTEHINWEIS: - Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei Nennung ZDF/Gerald von Voris. Andere Verwendungen nur nach Absprache. ZDF - Bilderdienst, Tel. 06131-706100, E-Mail: Bilderdienst@zdf.de Voris, Gerald von

Lichter/Distant Lights. In Lichter, hier onder de Engelse titel Distant Lights uitgebracht, volgt de Duitse regisseur Hans-Christian Schmid 48 uur lang de levens van een aantal mensen in en om het Poolse plaatsje Slubice. De rivier de Oder is het enige obstakel tussen Polen en het Duitse Frankfurt an der Oder. Daar ligt het paradijs. Een groepje Oekraïense vluchtelingen wordt gedropt in Slubice, helaas aan de verkeerde kant van de grens. Ze willen naar Berlijn. Ze doen een beroep op een aantal inwoners van Slubice om dit doel te bereiken. Die willen dat wel. Niet om medemenselijke redenen, betoogt de film, maar om geld. Want in Polen hebben ze het ook niet breed. Zo heeft een gezin geld nodig voor een communiejurk, en proberen een verkoper van matrassen en sigarettensmokkelaars hun bestaan bij elkaar te scharrelen. Schmidt maakte afgelopen jaar Requiem.(Hans-Christian Schmid, 2003, D), ZDF, 22.45-0.25u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg