Takamoto, tekenaar van Scooby-Doo, overleden

LOS ANGELES. De Amerikaanse tekenaar Iwao Takamoto, onder meer de schepper van tekenfilmhond Scooby-Doo, is op 81-jarige leeftijd overleden. Takamoto was in dienst bij de Hanna-Barbera studio en werkte daar ook mee aan karakters in The Flintstones en The Jetsons.

Takamoto, tekenaar van Scooby-Doo, overleden (ANP, BBC) LOS ANGELES. De Amerikaanse tekenaar Iwao Takamoto, onder meer de schepper van tekenfilmhond Scooby-Doo, is op 81-jarige leeftijd overleden. Takamoto was in dienst bij de Hanna-Barbera studio en werkte daar ook mee aan karakters in The Flintstones en The Jetsons. Scooby-Doo verzon hij nadat hij met iemand had gesproken die wel wat weg had van zo`n grote hond. De naam schoot hem binnen na het horen van het liedje Strangers in the Night van Frank Sinatra. Aan het eind van dat nummer zingt Sinatra de woorden `dooby-doo`. Takamoto begon zijn loopbaan in de tekenfilmwereld vlak na de Tweede Wereldoorlog. Hij werd ingehuurd bij Walt Disney Studio`s. Hij werkte mee aan onder meer Cinderella, Sleeping Beauty, One Hundred and One Dalmatians en Lady and the Tramp. An undated handout photo shows the cartoon canine Scooby-Doo, designed by Japanese animator Iwao Takamoto, who also designed characters on such shows as "The Flintstones" and "The Jetsons." Takamoto died on January 8, 2007 after suffering a massive coronary, a spokesman said. He was 81. Takamoto died at Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles, where he was being treated for respiratory problems, said Gary Miereanu, a spokesman for Warner Bros. Animation. NO SALES NO ARCHIVES FOR EDITORIAL USE ONLY REUTERS/Warner Bros. Animation/Handout (UNITED STATES)
Takamoto, tekenaar van Scooby-Doo, overleden (ANP, BBC) LOS ANGELES. De Amerikaanse tekenaar Iwao Takamoto, onder meer de schepper van tekenfilmhond Scooby-Doo, is op 81-jarige leeftijd overleden. Takamoto was in dienst bij de Hanna-Barbera studio en werkte daar ook mee aan karakters in The Flintstones en The Jetsons. Scooby-Doo verzon hij nadat hij met iemand had gesproken die wel wat weg had van zo`n grote hond. De naam schoot hem binnen na het horen van het liedje Strangers in the Night van Frank Sinatra. Aan het eind van dat nummer zingt Sinatra de woorden `dooby-doo`. Takamoto begon zijn loopbaan in de tekenfilmwereld vlak na de Tweede Wereldoorlog. Hij werd ingehuurd bij Walt Disney Studio`s. Hij werkte mee aan onder meer Cinderella, Sleeping Beauty, One Hundred and One Dalmatians en Lady and the Tramp. An undated handout photo shows the cartoon canine Scooby-Doo, designed by Japanese animator Iwao Takamoto, who also designed characters on such shows as "The Flintstones" and "The Jetsons." Takamoto died on January 8, 2007 after suffering a massive coronary, a spokesman said. He was 81. Takamoto died at Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles, where he was being treated for respiratory problems, said Gary Miereanu, a spokesman for Warner Bros. Animation. NO SALES NO ARCHIVES FOR EDITORIAL USE ONLY REUTERS/Warner Bros. Animation/Handout (UNITED STATES) REUTERS

Scooby-Doo verzon hij nadat hij met iemand had gesproken die wel wat weg had van zo`n grote hond. De naam schoot hem binnen na het horen van het liedje Strangers in the Night van Frank Sinatra. Aan het eind van dat nummer zingt Sinatra de woorden `dooby-doo`.

Takamoto begon zijn loopbaan in de tekenfilmwereld vlak na de Tweede Wereldoorlog. Hij werd ingehuurd bij Walt Disney Studio`s. Hij werkte mee aan onder meer Cinderella, Sleeping Beauty, One Hundred and One Dalmatians en Lady and the Tramp.