Smakeloos, urenlang lijken snijden op tv

De commerciële televisiezender Tien (voorheen Talpa) zond zaterdag vanaf 21.00 uur het programma Anatomie voor beginners uit. Daarin sneed, hakte en zaagde de Duitse anatoom Günter von Hagens twee uur lang in menselijke lichamen. Volgens het Tweede Kamerlid Joop Atsma (CDA) zond Tien het lijkschouwingsprogramma te vroeg in de avond uit.

Wat zijn uw bezwaren?

„Urenlang op televisie in dode lichamen snijden – dat is smakeloos en getuigt van buitengewoon weinig respect tegenover die dode mensen. Ik heb gebeld met het NICAM (het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media, red.), dat de uitzending geschikt had bevonden voor twaalf jaar en ouder. Ik waag te betwijfelen of dit programma geschikt was voor kinderen. Het had nooit op zo’n vroeg tijdstip mogen worden uitgezonden.”

Het NICAM is het niet met u eens?

„Het instituut beoordeelt programma’s op schadelijkheid, niet op ethische gronden. Dat laatste zou wat mij betreft wel mogen. Dit programma kon moreel niet. Dit was opnieuw een brug te ver.”

Wat was de vorige brug te ver?

„De afgelopen jaren waren er meer programma’s bij de commerciële zenders waarvan je kon zeggen ‘Moet dat nu?’ Voorbeelden? De Treitershow en wat in de volksmond de Sperma-show is gaan heten.”

Tien noemt ‘Anatomie voor beginners’ een educatief programma.

„Onzin. Het gaat die commerciële zenders uitsluitend om geld: hoe kunnen ze zoveel mogelijk kijkers trekken.”

Het programma trok zaterdag overigens slechts 200.000 kijkers.

„Dat is hoopgevend.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens