Prionvrije koeien zijn mogelijk BSE-vrij

Rotterdam. Runderen die door een genetische ingreep prionvrij gemaakt zijn, blijken na ruim anderhalf jaar even gezond als normale soortgenoten. Dat blijkt uit Amerikaans-Japans onderzoek dat vorige week online in het vakblad Nature Biotechnology verscheen. De hoop is dat de dieren dankzij de ingreep niet langer vatbaar zijn voor de gekkekoeienziekte (BSE). Deze dodelijke infectieziekte wordt overgebracht door verkeerd gevouwen prioneiwitten. De verkeerde vouwing is besmettelijk: gezonde prionen in het runderlichaam vouwen zich ook verkeerd, waardoor eiwitklonters ontstaan. De dieren worden ziek, krijgen hersenbeschadiging en gaan dood. Wetenschappers rond het Amerikaanse biotechnologiebedrijfje Hematech kloonden twaalf Holstein-kalfjes, waarbij ze het gen dat codeert voor het prioneiwit uit het DNA knipten. De stieren zijn na twintig maanden even gezond als normale Holsteinstieren. Bij proeven blijkt dat infectueuze prionen zich niet kunnen vermenigvuldigen in hersenweefsel van prionvrije runderen. Het definitieve bewijs dat de stieren geheel BSE-vrij zijn, zou moeten komen van een besmettingsproef met levende dieren.