Pingpong om Japan te paaien

China gaat opnieuw pingpongdiplomatie bedrijven. In 1971 zorgde tafeltennis voor een doorbraak in de relaties met de Verenigde Staten. Nu moet tafeltennis de recente verbetering van de betrekkingen met Japan accentueren.

Dit jaar is het 35 jaar geleden dat de buurlanden formeel betrekkingen aangingen. Volgens de China Daily stelt de Chinese Vereniging voor Internationale Vriendschap voor in tweehonderd zustersteden tafeltenniswedstrijden te organiseren om het jubileum luister bij te zetten. President Hu Jintao zei maandag tegen een bezoekende politicus van de Japanse boeddhistische Nieuwe Komeito Partij te hopen dat het jubileum een nieuw keerpunt zal betekenen in de relatie.

De betrekkingen tussen Japan en China raakten de afgelopen jaren op een dieptepunt door de jaarlijkse bezoeken van de Japanse premier Junichiro Koizumi aan een omstreden oorlogsschrijn in Tokio. Maar sinds het aantreden van premier Shinzo Abe is er weer sprake van toenadering. Onmiddellijk na zijn aantreden reisde premier Abe afgelopen oktober af naar Peking. Historici uit beide landen zijn inmiddels begonnen met een gezamenlijke studie naar het Japanse oorlogsverleden. En zowel de Chinese president Hu als premier Wen Jiabao heeft gezegd dit jaar Japan te willen bezoeken.

In 1956 nodigde Japan het Chinese tafeltennisteam uit voor de wereldkampioenschappen in Tokio. Het was het eerst sportcontact met Japan sinds de stichting van Volksrepubliek China in 1949.