Oliecrisis nu al voorbij?

loek_en_putin.jpgNu word ik pas echt kribbig! In mijn papieren analyse hou ik vandaag rekening met een langdurige oliecrisis tussen Rusland en Wit-Rusland. Die krant is niet eens droog, zie ik verdorie dat Loekasjenko een akkoord meldt. Vervelend voor mij, vervelend voor de neocons. Maar mogelijk denkt Poetin er anders over.

Kijk hier hoe de Russische staats-tv het volk informeert over de crisis. Poetin ontbiedt zijn ministers in het Kremlin en overhoort ze één voor één, een toneelstukje om de zaak in simpele woorden te vatten. ’We behandelen Wit-Rusland toch niet slechter dan andere partners’, vraagt Poetin bezorgd. (Het blijven immers onze kleine broeders.) ‘Nee, absoluut standaard’, antwoordt minister Gref. Ik vind het wel mooi, dat soort optredens. Misschien iets voor het nieuwe kabinet-Balkenende? 

Minder netjes van het avondjournaal is het om zonder blozen te liegen dat  ’de Europese Unie er niet toe neigt de situatie te dramatiseren’. Terwijl Merkel en Barroso, in termen van diplotaal, regelrecht stonden te schuimbekken gisteren. Zie de koppen uit de rest van de wereld, zoals ‘EU-voorzitter Merkel uit forse kritiek op Rusland’, of ‘Angry Merkel attacks Putin over latest pipe closure’.

    • Coen van Zwol