Nieuwe aanvallen van VS op Somalië

De VS hebben in Zuid-Somalië gisteren en vandaag nieuwe luchtaanvallen uitgevoerd op islamitische militiestrijders, onder wie voortvluchtige Al-Qaeda-terreurverdachten zouden zijn. Gevechtshelikopters beschoten strijders in een gebied rond Bankarijow, vlakbij de stad Afmadow. De bombardementen vandaag vonden ook daar plaats.

Ondertussen werden vandaag in de hoofdstad Mogadishu troepen van de Ethiopische invasiemacht voor het eerst bij daglicht beschoten. Er viel een burgerdode. De individuele daden van verzet dreigen volgens waarnemers het patroon van een opstand te vormen.

Maandag voerde de Amerikaanse luchtmacht zijn eerste twee aanvallen uit, met een AC-130-gevechtsvliegtuig. De meeste doden vielen daarna bij een aanval op een konvooi van vluchtende militiestrijders in pick-up’s, bij het noordelijker plaatsje Hayo.

Nog onbevestigde berichten van anonieme Amerikaanse functionarissen meldden vanochtend de dood van één of twee van de gezochte Al-Qaeda-leden. Het zou gaan om de Soedanese explosievenexpert Abu Taha al-Sudani en wellicht ook diens leider, de Comorees Fazul Abdullah Mohammed. Volgens andere, eveneens onbevestigde lezingen van een Somalische volksvertegenwoordiger en een clanoudste vielen bij de beschietingen van gisteren ook 27 tot 31 burgerdoden.

Vicepremier Hussein Aideed van de interim-regering zei vanochtend dat de VS ook speciale eenheden moeten inzetten op de grond. Volgens Aideed is dat de enige manier om alle Al-Qaeda-leden te pakken. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon toonde zich gisteren bezorgd over de luchtaanvallen „wegens de nieuwe dimensie die ze in het conflict inbrengen en de mogelijke toename van het aantal vijandigheden”. (AP)