New York-hiphop die klinkt zoals vroeger

cd hiphop AZ – The Format Quiet Money/Fastlife **** Cover van Format van AZ
cd hiphop AZ – The Format Quiet Money/Fastlife **** Cover van Format van AZ

cd hiphop

AZ – The Format

Quiet Money/Fastlife ****

Ondanks het commerciële succes van rappers als Jay-Z en 50 Cent en het artistieke succes van aanstormend talent als Saigon en Papoose en veteranen als Ghostface Killah en Nas, ligt hiphopbakermat New York er toch wat bleekjes bij.

Het dominante hiphopgeluid komt alweer enkele jaren uit het zuiden van de Verenigde Staten en in de regio die hiphop decennialang overheerste zoeken voormalige trendsetters wanhopig naar een manier om bij het succes van hun broeders in het zuiden aan te haken.

Zo niet rapper AZ, die op zijn albums steevast typische New York-hiphop blijft maken die klinkt zoals het ruim twaalf jaar geleden klonk, de periode waarin AZ als de enige gastrapper op het klassieke album Illmatic van Nas de basis legde voor zijn carrière.

Op zijn zesde soloalbum in ruim elf jaar lijkt AZ alle rages van het nieuwe millennium gemist te hebben. Met bombastische beats vol aanzwellende strijkers en blazers die weerkaatsen tegen het beton, warme wolkenkrabberscratches, soulsamples waar de smog zich omheen vouwt en opschepraps die tegelijk gedreven en ontspannen zijn, waarbij cadans en klank het altijd winnen van de inhoud, maakt AZ hiphop die klinkt alsof een archeoloog in een kelder in New York een album uit een vervlogen tijdperk heeft gevonden dat nog in perfecte staat is.

Zelfs wanneer de commercieel nooit zo succesvolle rapper een poging doet tot radiosucces, klinkt het meer als de glitterrap die stadgenoot P. Diddy eind jaren negentig op de wereld losliet dan als de strip-hop van nu. Flitsend en pocherig, maar voor alles nostalgisch.

    • Saul van Stapele