Maliki wees verzoek uitstel executie Saddam door VS af

BAGDAD. De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft een Amerikaans verzoek om de executie van Saddam Hussein met tien tot veertien dagen uit te stellen afgewezen. Dat heeft hij gisteren gezegd tegen televisiestation Al-Arabiya. Het verzoek tot uitstel was afkomstig van de Amerikaanse ambassadeur Zalmay Khalilzad. Maliki zei geen problemen of demonstraties te willen. De Iraakse ex-president werd op 30 december, vier dagen na bevestiging van zijn doodvonnis opgehangen. De Britse premier Blair verklaarde gisteren dat hij de manier waarop Saddam werd geëxecuteerd ”volledig verkeerd” en ”onacceptabel” vond. Saddam werd op weg naar de galg door zijn shi`itische beulen beschimpt. Iraakse en Amerikaanse militairen hebben gisteren zeker vijftig mensen gedood in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Volgens woordvoerders vond de actie plaats in een wijk die ”bolstond van terroristische schuilplekken”.