Laurent ‘wist niets’ van fraude

Het verhoor van de Belgische prins Laurent, in een fraudezaak waarbij hij mogelijk ook zelf betrokken was, heeft gisteren weinig bijzonderheden opgeleverd. Volgens de Belgische justitie is er twee miljoen euro verduisterd bij de marine. Een deel van dat geld zou zijn gebruikt om de villa van de prins op te knappen.

Tijdens het korte, openbare verhoor vroeg de rechter of de prins heeft geweten dat zijn huis was verbouwd op kosten van de marine, en of zijn toenmalige vleugeladjudant en adviseur, Noël Vaessen, hem daarover had ingelicht. De prins, die in het Nederlands sprak – een taal die hij minder goed beheerst dan het Frans –, zei daarop: „Ik kijk niet in de boekhouding, noch in die van de marine, noch in die van een andere organisatie. Ik kan u dat niet bevestigen. Ik denk dat hij [Vaessen, red.] bekwaam was en dat hij weet wat hij doet.”

Toen de rechter daarop nog eens nadrukkelijk vroeg of Vaessen hem had gezegd „dat de kosten werden gedragen door de zeemacht”, zei Laurent: „Zo duidelijk niet.” Na nog enkele detailvragen dankte de rechter de prins „voor deze serene getuigenis”.

De getuigenis van de prins lag zeer gevoelig. Zijn vader, koning Albert, moest daarvoor speciaal toestemming geven, omdat een oude Napoleontische wet het verhoor van leden van het koningshuis verbiedt. Advocaten van verdachten in de zaak hadden aangedrongen op Laurents getuigenis.

Door de rechtszaak, en de mogelijke betrokkenheid bij de fraude van Laurent, laaide een debat op over de monarchie. Dat zorgde weer voor politieke spanningen in het land, omdat het vooral Vlaamse politici waren die kritisch zijn over het koningshuis – dat voor veel Vlamingen te Frans is. Terwijl Franstaligen, bang voor een verdergaande splitsing van het land, nog zeer hechten aan de bindende functie van het koningshuis.

Verslag van de rechtszaak via www.nrc.nl/brussel