Intomen en afvallen

Het Voedingscentrum heeft zijn pijlen gericht op Nederlands jongste dieetgoeroe, Sonja Bakker. De methode-Bakker doet de schijf van vijf tekort en biedt weinig garantie op een blijvende verandering van de eetpatronen. Bovendien gebruikt Bakker „dure merkproducten” waar „in veel gevallen alle merken van dat product goed zijn”, aldus de website. Mevrouwtje kwam duidelijk net kijken.

Onschuldige diëten zijn een combinatie van de ‘bekende’ factoren: verantwoord eten en meer bewegen, gelardeerd met bijgelovige weetjes. Dat geldt ook voor Bakkers dieet. Maar haar critici zijn niet van onbesproken gedrag in deze. Het Voedingscentrum is ‘onafhankelijk’ gefinancierd met overheidsgeld maar werkt ook samen met de levensmiddelenindustrie. In 2006 reikte het Voedingscentrum zijn Jaarprijs Goede Voeding uit aan Fridéale van Aviko, frietjes die „33 procent minder vet opnemen tijdens het frituren.” Andere kanshebbers waren caloriearm ijs en magere frietsaus. Lays chips kreeg een aanmoedigingsprijs omdat ze een light versie op de markt hadden gebracht. Afgezien van het feit dat het Voedingscentrum smerige, kunstmatige rotzooi promoot (eet dan een halve portie échte mayonaise), hoe deze ruimschoots geadverteerde actie de aandacht afleidt van dure merken en eetpatronen doet omslaan, is raadselachtig.

Het is uiterst ingewikkeld om ingesleten eetgedrag af te leren. Memorabel zijn de twee chirurgen uit de Amerikaanse documentaire Supersize Me die droogjes uitleggen wat de effectiefste methode is om diabetes te genezen: een maagverkleining. Ook in Nederland zullen twee visies op de dikke mens moeten samengaan: de cynische doch praktische benadering van maagverkleiningen en light-producten én de visie dat je moet lijden om af te vallen. Met het toejuichen van light vette happen lijkt het Voedingscentrum de omslag naar de praktische benadering al gemaakt te hebben.

Waarom dan niet de krachten bundelen met Sonja Bakker, voor de broodnodige street credibility? Dan zou het Voedingscentrum zijn overheidssteun pas echt waarmaken.

Merel Boers

Merel Boers is journalist en historicus.

    • Merel Boers