Hartlijder in studie beter behandeld

rotterdam. Hartpatiënten die aan onderzoeken meedoen, zijn anders dan patiënten die daar niet aan deelnemen. Zo krijgen ze meer medicijnen en andere therapieën. De deelnemers zijn al bij het begin van de studie gezonder en hebben in het ziekenhuis ook twee tot drie keer minder kans om dood te gaan. Dit beperkt de bruikbaarheid van studies in de dagelijkse praktijk, schrijft een internationale groep van cardiologen in Archives of Internal Medicine. Op zich is dat besef in de medische wetenschap niet nieuw, maar het gebeurt niet vaak dat niet-deelnemers nauwkeurig bestudeerd worden. Hoewel de mensen in de studies mogelijk in dat kader betere therapieën aangeboden krijgen, denken de cardiologen ook dat ze gewoonweg beter in de gaten werden gehouden door dokters.