Godfather, advocaat en verbindingsofficier

Eén gesprekje met Willem Holleeder en misdaadverslaggever John van den Heuvel scoorde de mediahit van de dag.

Wat begon met een scoop voorop zijn eigen krant, De Telegraaf, leidde binnen een halve dag tot Kamervragen, een justitieel onderzoek en twee wervende optredens in RTL-Boulevard en De Wereld Draait Door.

Terwijl het „exclusieve vraaggesprek” met de „godfather van de Amsterdamse onderwereld” vanuit nota bene de Extra Beveiligde Inrichting in Vught nog op televisie moest worden uitgezonden.

Welkom in de mediademocratie.

Handenwrijvend moeten de netcoördinatoren van Nederland 1 dit publiciteitsoffensief hebben aanschouwd. Zo wordt Dinsdagavond Misdaadavond wel wat. Met eerst het nieuwe Bureau Van den Heuvel en daarna Opsporing verzocht. Criminaliteit scoort. Bange burgers jagen zichzelf graag nog meer angst aan.

Alleen viel na zoveel voorpret de uitzending tegen. Dat lag niet aan het format – twee druppels water Peter R. de Vries (SBS) met eenzelfde leader, hoor en wederhoor en een lange reconstructie van een kindermoord met godbetert alweer falende hulpverleners!

Nee, het lag aan Willem Holleeder. Hij was een ontkennende verdachte.

In plat Amsterdams kondigde hij alleen maar aan dat hij in april de rechter zijn verhaal zal vertellen. En tussendoor deed John van den Heuvel precies wat Peter R. ook doet. De tenlastelegging toelichten met voice overs, de voorgeschiedenis illustreren met oude politiebeelden. En natuurlijk: een toelichting vragen bij advocaat mr. Bram Moszkowicz.

Al met al was Holleeder nog geen twee minuten aan het woord. En in die uitspraken was uitgebreid gesneden. Vragen van de misdaadverslaggever hoorden we niet. Telefoongeruis evenmin. Was de opname wel in de gevangenis gemaakt? En door wie eigenlijk? Ten slotte is het tegen alle regels dat deze bajesklant een persmuskiet spreekt.

Goeie vraag daarom van Clairy Polak aan Holleeders raadsman in Nova, later op de avond.

Had meester Moszkowicz misschien zelf een bandje getapet tijdens een onderonsje op de rechtszitting vorige week? Want dat gebeurt bij een hype. Als inhoud uitblijft, storten we ons met z’n allen op de boodschapper.

Kijkers zagen de raadsman verstrakken. Nee, hij wilde niet vertellen hoe de opnamen tot stand waren gekomen en wat zijn rol daarin was geweest. En daar bleef hij bij, ondanks uitspraken van Van den Heuvel in Boulevard en DWDD. Die wezen, zei Clairy, op een actieve rol van de advocaat.

En wat toen volgde, was televisie ten voeten uit. Krachtig, prachtig, maar genadeloos.

Terwijl Moszkowicz een rookgordijn probeerde op te trekken, vertelden het geknipper met de ogen, zijn trillende mondhoeken en de onbeheerste woordkeuze een heel ander verhaal.

Hier zat wel degelijk een regisseur zijn woede in te houden.

Schoorvoetend moest hij toegeven dat hij zich niet afzijdig had gehouden. Doorgeprikt was het plan om Holleeder in het misdaadprogramma van vriend en verbindingsofficier Van den Heuvel te laten toeteren dat hij heus zo’n monster niet was om de procesgang gunstig te beïnvloeden. Nog angstaanjagender: Moszkowicz’ optreden versterkte het vermoeden dat de raadsman volledig in de tang zit van Neerlands machtigste onderwereldfiguur.

De godfather als grootinquisiteur.

Wij kijken uit naar onderzoeken van Zembla en Reporter. Zet ’m op, journalisten!

Reageer op deze column via www.nrc.nl/ogen

    • Wubby Luyendijk