Gevangenis Vught ‘extreem onveilig’

Een deel van de gevangenis in Vught is „extreem onveilig” in geval van brand. Het gaat om een deel van het gebouw waar zich ook de speciale terroristenafdeling bevindt. Dat maakte de gemeente Vught gisteren bekend.

De vijf gevangenen op de onveilige eerste verdieping van deze unit 1 moeten binnen een week een andere cel krijgen. Ook de andere zes units van de gevangenis zijn volgens de gemeente niet brandveilig.

Een woordvoerder van de gemeente Vught zegt dat de gevangenen die moeten worden verhuisd, terroristen zijn. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ontkent dat. Volgens de DJI bevinden de onveilige cellen zich op de verdieping boven de terroristenafdeling.

Eind vorig jaar dreigden verscheidene burgemeesters met het sluiten van gevangenissen als de DJI niet direct maatregelen zou nemen. Aanleiding was het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de brand in het detentiecentrum Schiphol in oktober 2005, waarbij elf doden vielen. Sommige burgemeesters gaven aan niet het gevoel te hebben dat de DJI hoge prioriteit gaf aan brandveiligheid. Die conclusie had de Onderzoeksraad ook getrokken en ze was overgenomen door de verantwoordelijke ministers.

De problemen zijn overigens niet beperkt tot de unitbouw. Ten tijde van de kabinetsreactie hadden acht gevangenissen in Nederland bijvoorbeeld helemaal geen gebruiksvergunning en onderhandelden elf gevangenissen met gemeenten over nieuwe of gewijzigde vergunningen omdat gebouwen waren aangepast.