Federer wint met moeite, Williams zegt Melbourne af

Roger Federer is moeizaam begonnen aan het nieuwe tennisjaar. De nummer 1 van de wereld had vandaag in Melbourne ruim twee uur nodig om de Tsjech Radek Stepanek te verslaan. In tropische omstandigheden en bij een harde wind zegevierde de Zwitser in zijn openingspartij van het invitatietoernooi Kooyong Classic in drie lange sets: 7-6 (2),6-7 (4), 7-6 (5).

Federer worstelde in Melbourne vooral met zijn service. Door de harde wind maakte hij veel fouten in zijn opslag. Uiteindelijk won hij op kwaliteit en karakter. Federer voorkwam daarmee een herhaling van vorig jaar toen hij tijdens de eerste partij bij hetzelfde evenement wel verloor.

Venus Williams, de voormalige nummer één van de wereld, heeft zich afgemeld voor de Australian Open. De eerste grandslam van het jaar, in Melbourne, begint volgende week maandag. Een official van het toernooi maakte vandaag bekend dat de 26-jarige Williams zich als gevolg van een blessure aan haar linkerpols heeft teruggetrokken. Vier jaar geleden speelde ze de finale van de Australian Open tegen haar zus jongere Serena. Sindsdien kwam ze in Australië niet verder dan de vierde ronde. Ze bezet de 48ste plaats op de wereldranglijst. Vorige week zegde de Belgische titelverdedigster Justine Henin af voor het eerste grote toernooi van het jaar.

Een dag nadat de Spaanse tennisser Rafael Nadal zich met een beenblessure had teruggetrokken van het toernooi in Sydney, volgde de Rus Nikolai Davidenko, de nummer drie van de wereldranglijst, zijn voorbeeld. Hij heeft last van een voetblessure. Nadat Davidenko de eerste set tegen de Fransman Paul-Henri Mathieu had verloren (4-6), hield de 25-jarige speler het vandaag voor gezien. Davidenko is de vierde Rus die in Sydney geblesseerd afhaakt. Eerder meldden Svetlana Koetsnetsova, Nadia Petrova en Dmitri Toersoenov zich af. Davidenko twijfelt openlijk aan zijn deelname aan het Australian Open. (ANP)