Etalage van nieuw Europees muzikaal talent

Morgen begint Eurosonic in Groningen.

Programmeur Robert Meijerink, boeker Ron Euser en de band zZz hebben hoge verwachtingen.

Björn Ottenheim en Daan Schinkel van zZz. Foto Lex van Rossen t.a..v. next Rossen, Lex van

Wat is het belang van Eurosonic? Het ‘showcase’-festival (een showcase is een kort optreden) in Groningen is in dertien jaar uitgegroeid tot een Europese etalage van muzikaal talent. Op twee avonden treden 170 (uitsluitend Europese) bands op voor een publiek van programmeurs, boekers, managers en een klein gedeelte ‘gewone ’ muziekliefhebbers. Hier worden nieuwe talenten ontdekt.

Eurosonic-programmeur Robert Meijerink: „Eurosonic is het grootste en best bezochte showcase-festival voor Europese bands. Andere festivals richten zich alleen op lokaal talent, zoals Bylarm in Noorwegen en The Great Escape in Brighton. Via onze website krijgen we veel aanvragen van bands. Ze weten dat het veel aandacht oplevert. Want de organisatie en financiering van Eurosonic wordt gesteund door de ETEP (European Talent Exchange Program) en de EBU (European Broadcasting Union): met uitzendingen op radio en tv, in allerlei landen.”

„Uit het aanbod van bands moet ik scherp kiezen. Ik richt me op de echt onbekende muzikanten die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Maar ik krijg ook verzoeken van grotere bands die op Eurosonic willen spelen om hun carrière nieuw leven in te blazen. Soms mag een bekende band wel komen, zo hebben we dit jaar The Magic Numbers. Die zijn er zodat de mensen goed zien voor welk soort muziek we staan.

„Uit vele Europese landen komen dit jaar groepen, nu ook uit de Baltische Staten en Griekenland. Engeland is natuurlijk altijd een belangrijk land, maar er komen de laatste tijd ook veelbelovende bands uit Scandinavië. Dat zag je aan het succes van Kaizers Orchestra en Saybia, bijvoorbeeld. En ook van Frankrijk verwacht ik veel, met groepen als Fancy, Stuck In The Sound, Poni Hoax en de Ed Banger Label Night.”

„We gaan ervan uit dat een groep die op Eurosonic speelt daar wat aan heeft. We houden de resultaten bij. Die worden gemeten door de ETEP: hoeveel nieuwe optredens en contracten het een band heeft opgeleverd.”

Ron Euser, boeker van concertorganisator Mojo: „Ik vind Eurosonic – naast SXSW in Austin, Texas – het meest veelzijdige en best georganiseerde festival voor nieuwe alternatieve muziek. Dat alles op loopafstand is, is ook een groot voordeel. Je hebt nog een dergelijk festival in New York, het CMJ. Maar daar lukt het je hoogstens om twee of drie concerten per avond te bezoeken. In Groningen wandel je gewoon van de ene zaal naar de andere.”

„Je ziet dat de kwaliteit van het festival steeds hoger wordt. De muzikanten komen niet meer in krakkemikkige busjes, en hebben soms zelfs een geluidsman bij zich. Ik zoek naar bands die ik later nog eens kan laten komen voor optredens. Ik verwacht nu veel van de Zweedse band Loney, Dear en het Noorse 120 Days, en ik ga zeker kijken bij Digitalism uit Duitsland en Julie Feeney uit Ierland.”

„Ik bereid me goed voor, door cd’s te luisteren of via MySpace me al een idee te vormen. Er is zoveel, je moet tevoren een route uitstippelen. Maar soms kom je op straat iemand tegen die roept „Je moet dáár gaan kijken”, en dat blijkt dan een gouden tip.”

Björn Ottenheim, zanger/drummer van de Amsterdamse band zZz: „Wij hopen dat er boekers van buitenlandse festivals bij ons komen kijken. Dat kun je op Eurosonic mooi regelen. Wij willen graag naar het buitenland. Internationale erkenning is te gek; Nederland is ook maar Nederland. Hoe meer je kunt spelen hoe beter je er van kunt leven. Onze cd is nu in veel Europese landen te krijgen, en we spelen al vaak in het buitenland. Om dat uit te breiden gaat onze manager nu lobbyen om veel mensen van platenlabels en festivalprogrammeurs naar ons optreden te krijgen. Het echte zakendoen gaat buiten ons om. Dat kunnen wij helemaal niet. Het is wel even leuk om na afloop een babbeltje te maken en complimenten in ontvangst te nemen. Maar het belangrijkste voor ons is dat we daar een supervette show gaan neerzetten. Dan komt de rest ook wel goed.”

    • Hester Carvalho