Duitsland pleit voor verbod hakenkruizen

Rotterdam. Duitsland, momenteel EU-voorzitter, dringt aan op een Europees initiatief tegen rechts extremisme. De Duitse minister van Justitie, Brigitte Zypries, heeft deze week opgeroepen tot een Europees initiatief. Zij wil dat alle EU-lidstaten nazi-symbolen zoals hakenkruizen verbieden. Ook moet de ontkenning van de Holocaust, de moord op zes miljoen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, strafbaar worden gesteld. De minister is bezorgd over het stijgend rechts extremisme in Europa. Tijdens het EU-voorzitterschap wil Duitsland een poging wagen om tot uniforme standaarden te komen om rechts extremisme te bestrijden, zei Zypries in Berlijn. Ronny Naftaniel, directeur van het Cidi (Centrum Informatie en Documentatie Israel) in Den Haag begroet het initiatief van Duitsland. ”Wij bespeuren in Nederland eveneens een toenemend extremisme van rechts. Vooral op internet wordt vaker tot acties opgeroepen”, aldus Naftaniel. Ook worden vaker hakenkruizen op muren geschilderd of zijn deze te vinden op kledingstukken of op stickers. Naftaniel vindt wel dat het gebruik van hakenkruizen uitsluitend strafbaar moet worden gesteld als het oogmerk is te beledigen. ”Bepaalde hindoe-groepen gebruiken de swastika (hakenkruis, red.) al veel langer, maar vanuit een geheel andere traditie”, aldus de Cidi-directeur. Hij staat ook achter het strafbaar stellen van ontkenning van de Holocaust. In Nederland is dat al verboden met de anti-racismewetgeving. Op Europees niveau moet het begrip Holocaust volgens Naftaniel wel worden verbreed tot genocide. ”Dan is niet alleen ontkenning van de moord op de joden strafbaar, maar ook de ontkenning van andere volkerenmoorden, zoals die op de Armeniërs en op de Hutu`s en Tutsi`s.”