De dood biedt nieuwe kansen

De uitvaartbranche trekt aan. Vorig jaar telde de branche 5.700 werknemers, duizend meer dan in 2000. Met de vergrijzing van de babyboomers zullen nog meer uitvaartbegeleiders nodig zijn. Wat trekt hen aan in deze branche?

Werknemers van uitvaartonderneming in Bergen op Zoom. (Foto Ad Nuis/Hollandse Hoogte) Nederland, Bergen op Zoom, september 2005 Uitvaartonderneming, dood, lijkkist, begrafenis Ad Nuis/HH
Werknemers van uitvaartonderneming in Bergen op Zoom. (Foto Ad Nuis/Hollandse Hoogte) Nederland, Bergen op Zoom, september 2005 Uitvaartonderneming, dood, lijkkist, begrafenis Ad Nuis/HH Nuis,Ad/Hollandse Hoogte

Wie aan de uitvaartbranche denkt, ziet heren voor zich in zwarte pakken die traag en plechtstatig met draagbaar en doodskist over het kerkhof schrijden. Mannen die met emotieloze gezichten ‘de laatste handelingen’ verrichten. Een naargeestig imago dat langzaam aan het veranderen is.

Mede door een populaire televisieserie als Six feet under (van 2003 tot 2006 op de Nederlandse televisie) over het chaotische leven van een uitvaartfamilie in Los Angeles, is het werk in de uitvaart gewoner, misschien zelfs aanlokkelijker geworden. Ook de informatieve docusoap De mensen van de uitvaart, die de kijker een blik gunt achter de schermen van een Limburgse uitvaartondernemer, heeft het beroep dichterbij gehaald.

Zeker is dat het aantal werknemers in de uitvaartbranche is gestegen van 4.700 in 2000 naar 5.700 in 2005.

Veel nieuwkomers in het vak, zoals is te lezen op onder meer de website www.dood.nl, zeggen dat vooral het ‘iets kunnen betekenen’ voor iemand op een moeilijk moment aantrekkingskracht uitoefent. Nu kunnen nabestaanden desgewenst een uitvaartbegeleider kiezen die, als de situatie zich daartoe leent, een arm om iemand heen slaat. Deze moderne uitvaartbegeleider moedigt – conform de individualisering van de maatschappij – nabestaanden vooral aan ‘zich bij de vormgeving van de uitvaart te laten leiden door hun eigen gevoel’.

Het is bijna een staande uitdrukking geworden onder werknemers in de uitvaart: ‘Geen enkele uitvaart is hetzelfde’. Maar het is wel een mening die wordt geschraagd door een grote diversiteit aan ‘uitvaartproducten’.

Zo kunnen nabestaanden tegenwoordig al kiezen uit een verscheidenheid aan kartonnen doodskisten. Ze kunnen de as van de gecremeerde geliefde laten bijzetten in een urn die in een vijver drijft, of de overledene laten opbaren in een design rouwsuite. Zo veelzijdig is de uitvaart geworden, dat Centraal beheer Achmea zelfs een Inspiratieboek Uitvaart uitgeeft.

Nieuws over de uitvaartbranche staat op de website www.uitvaart.nl

    • Erna Heijligers