Bronnen rond Shell...

Kopje thee met Poetin, belletje met Balkenende: bij Shell is zaken doen een precaire aangelegenheid. Wie de afgelopen maanden de avonturen van Shell in Rusland heeft gevolgd, begrijpt dat het concern niet staat te springen om veel te zeggen over het mammoetproject Sachalin II.

De Russische autoriteiten kondigden een miljardenclaim tegen Shell aan vanwege milieuvervuiling, het Russische Gazprom kreeg vervolgens de controle over Sachalin II door Shell gedeeltelijk uit te kopen. De claims zouden van tafel zijn.

Afgelopen week gaf Shell-topman Jeroen van der Veer in een interview met Radio 1 aan dat Shell vorig jaar „geen enkele basis” zag voor de milieuclaims. En dat Shell in oktober vorig jaar aan Gazprom aanbood om de controle over het gasveld te verwerven.

Interessante uitspraken, maar wat zou de beurstoezichthouder daar eigenlijk van vinden?

In november en december stond de internationale pers bol van verhalen over gedetailleerde voorstellen die Shell zou hebben gedaan om de macht bij Sachalin aan Gazprom over te dragen. Noopte dat niet tot een persbericht? In de dit jaar geïntroduceerde Wet op het Financieel Toezicht staat, net als in oudere wetgeving, dat koersgevoelige informatie onverwijld bekend moet worden gemaakt als duidelijk is dat de vertrouwelijkheid niet meer gewaarborgd kan worden. Hoe concreter het gerucht, hoe groter de kans op een lek en hoe urgenter het voor een bedrijf is een persbericht uit te geven.

Shell deed dat niet, net zomin als het concern dat deed over de milieuclaims. Op de radio nam Van der Veer voor het eerst openlijk afstand van de claims. Toen Klaas Wagenaar als directeur van Getronics in een interview te veel over zijn bedrijf vertelde, werd het gedwongen een persbericht uit te geven om alle beleggers goed te informeren. Bij Shell is dat kennelijk niet nodig.

Voor beleggers is nu de vraag in hoeverre er nog miljardenclaims boven het hoofd hangen. In de deal die op 21 december met de Russen werd gesloten staat niets over het inslikken van die claims. Er lekte via het Kremlin wel wat uit over andere kosten. Shell verkocht op 21 december een deel van zijn belang in Sachalin II tegen een beter dan verwachte prijs aan Gazprom. Maar een week hierna zeiden Russische functionarissen dat Shell wel nog een paar miljard dollar extra kosten voor zijn rekening kreeg.

Voor beleggers is de boodschap helder. Tijdens de Koude Oorlog was het vak van Kremlin-watcher voorbehouden aan geopolitieke specialisten. Maar wie vandaag de dag serieus in Shell wil beleggen, zal zich in Moskou moeten informeren.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester