Apple, Google en Yahoo: straks bellen met iPhone

Apple komt dit jaar met de iPhone: een combinatie van een iPod, een gsm en een apparaat voor mail- en internet. De telefoon is in samenwerking met Google en Yahoo ontwikkeld.

Volgens Apple-directeur Steve Jobs, die de iPhone gisteren in San Francisco demonstreerde, zijn de zogeheten smart phones van andere merken te log en te ingewikkeld voor de gemiddelde gebruiker. De Apple telefoon heeft slechts één knop (‘Home’), alle overige functies zijn toegankelijk met een breedbeeld aanraakscherm dat je met je vingers bedient.

Hoewel Apple veel iPods verkoopt, is de gsm-markt een stuk groter. Jobs: „In 2006 werden wereldwijd bijna een miljard mobiele telefoons verkocht. De iPhone moet in 2008 een marktaandeel hebben van 1 procent, oftewel tien miljoen exemplaren.” Dat is een optimistische verwachting omdat de meeste mensen hun gsm alleen gebruiken om te bellen en dus met een goedkoper toestel toekunnen.

Apple zocht voor de internetdiensten opvallende partners. Elke iPhone, die draait op dezelfde basis als een Apple computer (OS X), beschikt over de kaarten en satellietbeelden van Google Maps, Yahoo levert geavanceerde e-maildiensten. De directeuren van Google en Yahoo waren aanwezig bij Jobs’ presentatie. Hun gezamenlijke concurrent is Microsoft, dat met Windows Mobile op veel smart phones te vinden is. Twee dagen geleden maakte Microsoft-oprichter Bill Gates in Las Vegas nog bekend dat er meer Windows smart phones verkocht werden dan Blackberry’s.

Het woord ‘computer’ verdwijnt uit de naam Apple Computer Inc. Het bedrijf verdient nu meer geld met muziek en video (via iPod en iTunes) dan met traditionele computers, laptops en software. (NRC)

De iPhone (499 dollar) is vanaf juni in de VS te koop. Europa volgt eind dit jaar. Meer details op nrc.nl/hebben.