Algerije roept op tot tekenen nucleair verdrag

Algerije roept op tot tekenen nucleair verdrag Algiers. De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika (centraal rechts) en de directeur-generaal van het Internationale Energie en Atoom Agentschap (IAEA), Mohammed ElBaradei (centraal links), poseren in het presidentiële paleis in de Algerijnse hoofdstad Algiers. De ontmoeting vond plaats in het kader van een conferentie over het vreedzaam gebruik van nucleaire technologieën in Afrika. Bouteflika riep Afrikaanse landen op om snel het internationale verdrag te tekenen waarin wordt afgesproken geen nucleaire testen te houden. De Algerijnse president noemde de bekrachtiging van het verdrag „dringend” en gaf daarbij aan dat het verdrag belangrijk is voor de wereldveiligheid en het tegengaan van een wapenrace. ElBaradei, die vorig jaar de Nobelprijs won, verklaarde namens de IAEA bereid te zijn om Afrikaanse landen te helpen bij het verkrijgen van toegang tot nucleaire technologieën, met name degenen die kunnen helpen bij het bestrijden van epidemieën. Volgens ElBaradei hebben verschillende Afrikaanse landen, waaronder Algerije, interesse getoond in het ontwikkelen of uitbreiden van hun nucleaire energie programma’s. Het verdrag is bekrachtigd door 136 landen. Het zal echter pas in werking treden als 44 landen die hebben deelgenomen aan een ontwapeningsconferentie in 1996 het verdrag hebben getekend. Naties die dat nog niet gedaan hebben zijn onder andere de Verenigde Staten, China en Noord-Korea. Foto Reuters/Zohra Bensemra Algeria's President Abdelaziz Bouteflika (centre R) and International Atomic Energy Agency (IAEA) chief Mohamed ElBaradei (centre L) pose for a photograph at the presidential palace in Algiers January 9, 2007. ElBaradei renewed a call on Tuesday during the African Regional Conference on Nuclear Energy in Algiers for a nuclear weapons-free world, saying atom bombs and missiles held by nine nations could "end life as we know it". REUTERS/Zohra Bensemra (ALGERIA)
Algerije roept op tot tekenen nucleair verdrag Algiers. De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika (centraal rechts) en de directeur-generaal van het Internationale Energie en Atoom Agentschap (IAEA), Mohammed ElBaradei (centraal links), poseren in het presidentiële paleis in de Algerijnse hoofdstad Algiers. De ontmoeting vond plaats in het kader van een conferentie over het vreedzaam gebruik van nucleaire technologieën in Afrika. Bouteflika riep Afrikaanse landen op om snel het internationale verdrag te tekenen waarin wordt afgesproken geen nucleaire testen te houden. De Algerijnse president noemde de bekrachtiging van het verdrag „dringend” en gaf daarbij aan dat het verdrag belangrijk is voor de wereldveiligheid en het tegengaan van een wapenrace. ElBaradei, die vorig jaar de Nobelprijs won, verklaarde namens de IAEA bereid te zijn om Afrikaanse landen te helpen bij het verkrijgen van toegang tot nucleaire technologieën, met name degenen die kunnen helpen bij het bestrijden van epidemieën. Volgens ElBaradei hebben verschillende Afrikaanse landen, waaronder Algerije, interesse getoond in het ontwikkelen of uitbreiden van hun nucleaire energie programma’s. Het verdrag is bekrachtigd door 136 landen. Het zal echter pas in werking treden als 44 landen die hebben deelgenomen aan een ontwapeningsconferentie in 1996 het verdrag hebben getekend. Naties die dat nog niet gedaan hebben zijn onder andere de Verenigde Staten, China en Noord-Korea. Foto Reuters/Zohra Bensemra Algeria's President Abdelaziz Bouteflika (centre R) and International Atomic Energy Agency (IAEA) chief Mohamed ElBaradei (centre L) pose for a photograph at the presidential palace in Algiers January 9, 2007. ElBaradei renewed a call on Tuesday during the African Regional Conference on Nuclear Energy in Algiers for a nuclear weapons-free world, saying atom bombs and missiles held by nine nations could "end life as we know it". REUTERS/Zohra Bensemra (ALGERIA) REUTERS

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika (centraal rechts) en de directeur-generaal van het Internationale Energie en Atoom Agentschap (IAEA), Mohammed ElBaradei (centraal links), poseren in het presidentiële paleis in de Algerijnse hoofdstad Algiers. De ontmoeting vond plaats in het kader van een conferentie over het vreedzaam gebruik van nucleaire technologieën in Afrika.

Bouteflika riep Afrikaanse landen op om snel het internationale verdrag te tekenen waarin wordt afgesproken geen nucleaire testen te houden. De Algerijnse president noemde de bekrachtiging van het verdrag „dringend” en gaf daarbij aan dat het verdrag belangrijk is voor de wereldveiligheid en het tegengaan van een wapenrace.

ElBaradei, die vorig jaar de Nobelprijs won, verklaarde namens de IAEA bereid te zijn om Afrikaanse landen te helpen bij het verkrijgen van toegang tot nucleaire technologieën, met name degenen die kunnen helpen bij het bestrijden van epidemieën. Volgens ElBaradei hebben verschillende Afrikaanse landen, waaronder Algerije, interesse getoond in het ontwikkelen of uitbreiden van hun nucleaire energie programma’s.

Het verdrag is bekrachtigd door 136 landen. Het zal echter pas in werking treden als 44 landen die hebben deelgenomen aan een ontwapeningsconferentie in 1996 het verdrag hebben getekend. Naties die dat nog niet gedaan hebben zijn onder andere de Verenigde Staten, China en Noord-Korea.