7 redenen om uit te gaan

Schrijfster en actrice Pascal van den Berg
Schrijfster en actrice Pascal van den Berg Berg, Pascal van den

1 Uit eten met IENS

The Wine Bar Taste

Nieuwe Schoolstraat 19, Den HaagTelefoon (070) 360 53 95Keuken open 14.00-23.00Internationaal, buiten op terras, romantisch, zakelijk, tapas/mezze bar.Huiswijn per fles/glas 24,-/4,- euro.Categorie: Wijnbar

Bij mooi weer hip borrelen met een goed glas wijn op een van de plastic designstoelen op het terras, waar het draait om zien en gezien worden. Meer dan 150 wijnen omarmen je uit zowel de oude als de nieuwe wereld, waarvan ruim 50 soorten by the glass zijn te proeven. De oesters, kaviaar en stinkkazen zijn niet bedoeld om de honger mee te stillen, wel voor de lekkere trek.

goed | Een echte wijnbar met veel wijnen die per glas te drinken zijn. Daarnaast is er nog een kleine hapjeskaart. Ik vind het erg leuk dat er nu een dergelijke bar in Den Haag is. Ik heb er genoten. Over de bediening ben ik minder positief. (07-01-2007 Judith van Leeuwen)

goed | Vriendjes van het barpersoneel genieten een voorkeursbehandeling. Afgezien daarvan vind ik Taste een erg leuke plek om te aperitieven. Prima wijnen, goed advies (op verzoek, dat wel) en over het algemeen leuk publiek. Ik kom hier graag! (23-01-2006 A. v/d H. te Den Haag)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 MUZIEK

Playlab-avond

Eindhoven: Effenaar. Tijd: 21.00u. Entree: gratis. Inl: www.effenaar.nl

In Playlab komen vijf muzikanten die nooit eerder met elkaar gespeeld hebben eenmalig bij elkaar. De opzet: ’s middags repeteren, ’s avonds uitvoeren. De muzikanten komen uit verschillende muziekstromingen. Sessieleider op deze eerste Playlabavond van 2007 is Coalition of the Wicked-drummer Greg Smith. Naast Greg, zijn Gertjan Wering (van het elektronisch collectief Lomechanik), Stijn Dissen (elektronica, bassist van o.a. Garcon Taupe en Gonebald), Grote Prijs- finalist in de categorie Hiphop/ R&B Cartes en Beef-gitarist Twan van Gerven te zien en te horen.

3 THEATER

Het Vervolg: Interiors (try-out)

Maastricht: Derlon Theater, Plein 1992 nr. 15. Tijd: 20.30u. Res/inl: 043-3503050 & www.hetvervolg.nl

Theatergroep Het Vervolg brengt, in regie van Annelore Kodde, Woody Allens familietragedie Interiors (1978). Interiors gaat over binnenhuisarchitect Eve die haar omgeving en haar hele leven met ijzeren precisie heeft vormgegeven. Haar wereld verkruimelt als haar man besluit haar te verlaten. De drie volwassen dochters gaan ieder op eigen wijze om met de scheiding van hun ouders. De familie probeert krampachtig succesvol en gelukkig te zijn voor de ogen van de buitenwereld. Vanavond is de eerste try-out. De première is op zaterdag.

4 LEZING

Zoeken naar exoplaneten

Maastricht: Universiteit, Aula Minderbroedersberg 4-6. Tijd: 20.00u. Inl: www.sg.unimaas.nl

Planeetonderzoekster Daphne Stam spreekt over exoplaneten in het kader van de lezingencyclus ‘Sterrenkunde’. Planeten die niet om onze eigen zon, maar om een andere ster draaien, worden ‘extrasolaire planeten’ of ‘exoplaneten’ genoemd. Sinds de eerste ontdekking van een exoplaneet bij een zonachtige ster in 1995 zijn er al meer dan 200 exoplaneten gevonden. Daphne Stam is verbonden aan de Space Research Organization Netherlands (SRON), Utrecht.

5 THEATERSOLO

Worst met witte vierkantjes

Den Haag: Koninklijke Schouwburg (Paradijs). Tijd: 20.15u. Entree: 13 euro. Res: 0900-3456789; www.ks.nl

Worst met witte vierkantjes van de Haagse Pascal van den Berg, is een solovoorstelling die zich moeilijk laat omschrijven. Is het cabaret, is het een monoloog, is het musical, is het film? Allemaal wel en allemaal niet. Woorden, muziek, dans en film vertellen een ontroerend en soms hilarisch verhaal. Een verhaal over vrijheid en benauwdheid, over regels die iedereen kent, behalve het Haagse meisje met de rode suède afzaklaarzen.

6 VIDEOKUNST

Lydia Schouten

Rotterdam: MKgalerie, Witte de Withstraat 53. T/m 11 februari, wo-zo 13.00-18.00u. Inl: www.mkgalerie.nl

Lydia Schouten was in de jaren zeventig een van de eersten die met het medium videokunst werkte. MK-galerie toont nu haar nieuwste werk Le Jardin Secret, een 4-kanaals video-installatie van een donker en dreigend bos waarin een groep mensen ronddoolt. Hun tocht begint in de vroege ochtend en gaat door tot diep in de nacht. Intussen wordt de sfeer steeds grimmiger en wordt er gevochten om voedsel of water. De toeschouwer kan inbreken in het verhaal door een tegel op te lichten die toegang biedt tot een tweede, parallelle wereld.

7 FILM

Duitse filmklassiekers: Münchhausen (1943)

Amsterdam: Goethe-Institut, Herengracht 470. Tijd: 20.00u. Toegang: 4 euro (inclusief drankje vooraf). Inl: 020-5312900 & www.goethe.de

De 18de-eeuwse Baron Münchhausen (Hans Albers) maakt de meest fantastische avonturen mee. Begiftigd met de eeuwige jeugd belandt hij via Rusland, Turkije en Venetië uiteindelijk in een ballon op de maan. Regie: Josef von Baky. Met: Hans Albers, Käthe Hack, Hans Brausewetter e.a. Duitsland, 1943, DVD, 112 minuten, kleur, Duits met Engelse ondertitels.