7 redenen om thuis te blijven

Ray Mears is survivalexpert Picture Shows: Professor Gordon Hillman and Ray Mears TX: BBC Two TBC In this major new series for BBC Two, Ray Mears journeys back to our ancient past to find out what our Stone Age ancestors would have eaten. Warning: Use of this copyright image is subject to Terms of Use of BBC Digital Picture Service. In particular, this image may only be used during the publicity period for the purpose of publicising RAY MEAR'S WILD FOOD and provided BBC is credited. Any use of this image on the internet or for any other purpose whatsoever, including advertising or other commercial uses, requires the prior written approval of the BBC.
Ray Mears is survivalexpert Picture Shows: Professor Gordon Hillman and Ray Mears TX: BBC Two TBC In this major new series for BBC Two, Ray Mears journeys back to our ancient past to find out what our Stone Age ancestors would have eaten. Warning: Use of this copyright image is subject to Terms of Use of BBC Digital Picture Service. In particular, this image may only be used during the publicity period for the purpose of publicising RAY MEAR'S WILD FOOD and provided BBC is credited. Any use of this image on the internet or for any other purpose whatsoever, including advertising or other commercial uses, requires the prior written approval of the BBC. BBC

1 Game

Rayman Raving Rabbids

Uitgever: Ubisoft, prijs: 60 euro (Wii)

Het is eigenlijk altijd hetzelfde liedje. Komt er een nieuwe spelcomputer uit – in dit geval de Wii van Nintendo – valt het aanbod nieuwe games best wel tegen. Niet in aantallen, maar in kwaliteit. Laat ik iedereen een tip geven die net een Wii heeft gekocht: laten liggen kun je Far Cry Vengeance, GT Pro Series en Monster 4x4. En Call of Duty 3, Need for Speed: Carbon en Splinter Cell: Double Agent voor de Wii speel je veel liever op een ander platform. De Wii moet het hoofdzakelijk hebben van zogenaamde partygames waarin korte minispelletjes elkaar in rap tempo opvolgen. Dat is het geval in het volstrekt absurde Rayman Raving Rabbids dat is ingebed in een hilarische verhaallijn die zo uit de koker van Monty Python had kunnen komen: boosaardige albinokonijnen nemen de wereld over en Rayman is de enige die ze kan stoppen. Dat resulteert in 70 diverse en vaak dolkomische minigames waarbij bekende films (Star Wars, Pulp Fiction, Gladiator), muziek (Michael Jackson’s Thriller) en zelfs bekende computerspellen – vooral die van uitgever Ubisoft zelf – aangenaam geparodieerd worden. (JM)

2 Film

The Notebook

Tien, 20.30-23.00u.

De rijke Allie Hamilton ontmoet begin jaren ’40 knappe Noah Calhoun, een jongen van simpele arbeidersafkomst. Ondanks hun verschillende achtergrond beleven de twee een passionele zomer. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en moet Noah naar het front. Hoewel Allie verscheurd is door verdriet verlooft ze zich met een ander. Maar dan keer Noah terug. Regie: Nick Cassavetes. Met Ryan Gosling en Rachel McAdams.

3 Wetenschap

Mad Labs

National Geographic, 21.00-21.30u.

De populair-wetenschappelijke serie Mad Labs wil laten zien dat wetenschap niet dodelijk saai is. Op grappige wijze worden vreemde experimenten in beeld gebracht. Zo leert de kijker dat sommige vissen ‘praten’ door winden te laten, geiten soms flauwvallen als ze bang zijn en dat eenden in Groot-Brittannië kwaken met een accent. Verder staat het programma stil bij een wetenschapper die zijn kip knuffelt via internet.

4 Profiel

Profiel: Pieter van Vollenhoven

Ned 2, 22.40-23.24u.

Naar aanleiding van zijn veertigjarig huwelijk met prinses Margriet zendt Nederland 2 een portret van Pieter van Vollenhoven uit. Vrienden, school- en studiegenoten spreken over de man die zichzelf omschrijft als een terriër en als eerste niet-adellijke burger werd toegelaten aan het hof. Zijn vrienden vertellen onder meer over de jaren ’70, waarin Van Vollenhoven als ‘man van de prinses’ geregeld mikpunt van spot werd.

5 Afluisteren

Afluisterapparatuur

Te koop bij de Spyshop, www.spyshop.nl, prijzen variëren

Andermans gesprekken afluisteren is vaak niet de moeite waard. De verhalen gaan over mensen die je niet kent of onderwerpen die je niets zeggen. Hoor je gesprekken van vrienden, dan loop je het risico zelf op een negatieve manier besproken te worden, en dat doet de vriendschap geen goed. Wie luistert aan de wand,... Maar er zijn net zoveel redenen om iemand wél te willen afluisteren. Als je bijvoorbeeld wilt weten wat je baas van plan is met het bedrijf of als je vermoedt dat je partner vreemdgaat. Want afluisteren is wel mogelijk en de apparatuur is gewoon op internet te koop. Ze zijn er met hanteerbare schotel, die je op je slachtoffers kunt richten. Vanaf 300 meter kun je ze verstaan. Vind je het wat opzichtig om met een schotel rond te lopen, dan is er ook een minder opvallend apparaatje, dat je op de muur kunt plakken of ergens kan verstoppen. (LvB)

6 Beschermen

Fietszadelhoesje

www.kitschkitchen.nl, 7,95 euro

Voor fietsen geldt: als je zadel maar goed zit. Niet te hoog en niet te veel naar voren of naar achteren. En belangrijk: een droog zitvlak. Dat kan nog wel eens een probleem zijn, nu het weer eerder herfstachtig dan winters is. Helaas zijn niet alle zadels droog te krijgen met een doek. Je hebt van die zittingen die zich vol zuigen met regenwater. Dagenlang moet je plasticzakken om je zadel binden. De zak scheurt en waait graag weg. Erg onhandig. En ook niet altijd werkzaam, want er blijft water aan de zijkanten van de opgekrulde plastic boodschappentas zitten. Daardoor heb je alsnog natte plekken op je broek. Beter is om een fietszadelhoesje te gebruiken. Bijvoorbeeld van Kitsch Kitchen in vrolijke kleuren en met opzichtige bloemen. Het is raadzaam om het omhulsel niet te laten zitten. Net als je fietslampjes is deze zadelbedekking volgens mij diefstalgevoelig. (JV)

7 Survivalshow

Ray Mears’ Wild Food

BBC 2, 21.00-22.00u.

De naam Ray Mears staat garant voor spectaculaire survivaldocumentaires. Deze maand kwam Mears (42) met een nieuw tv-programma: Ray Mears' Wild Food. Dit keer gaat de overlevingsdeskundige terug in de tijd naar het Stenen Tijdperk om uit te vogelen wat onze voorouderen aten. Mears gaat op zoek naar knollen, bessen en andere eetbare dingen uit de natuur en bereidt de gerechten zoals ook onze voorouderen dat gedaan zouden hebben. Mears’ televisiecarrière startte in 1993 met het programma Tracks. Ray Mears’ Wild Food is al weer zijn tiende tv-programma over survivalen. Maar ook voor 1993 hield hij zich al bezig met overleven in de wildernis. In 1983 stichtte hij Woodlore, School of Wilderness Bushcraft in Sussex, Groot-Brittannië. Jarenlang gaf hij jongeren zelf les over het overleven in de wildernis. In 1990 publiceerde Mears de eerste van zijn vijf boeken met allerlei overlevingstechnieken. (LvdS)

Met bijdragen van Laura van Baars, Jan Meijroos, Leoni van de Schraaf en Juliette Vasterman

    • Juliette Vasterman
    • Jan Meijroos
    • Leoni van de Schraaf