Windows-server voor consument

Microsoft brengt samen met computerfabrikant HP een Windows Home Server op de markt. Dit is een zware computer voor het thuisnetwerk die automatisch backups maakt van data op alle pc’s en aanverwante apparaten. Alle documenten en audio- en videobestanden zijn met zo'n server ook op afstand – via internet – beschikbaar.

Microsoft-oprichter Bill Gates kondigde de Home Server aan tijdens zijn traditionele openingsspeech op de Consumer Electronics Show in Las Vegas, die deze week plaatsvindt.

De Home Server heeft veel opslagruimte en kan tot meer terabytes worden uitgebreid. Netwerkopslag is bij bedrijven al heel gewoon: HP verkoopt soortgelijke network attached storage-oplossingen voor 400 tot 500 euro. De vereenvoudigde Windows-software moet de server echter zo makkelijk maken dat de consument ermee overweg kan. Gates: „Het is de verbindende schakel tussen apparaten in het Windows-ecosysteem, zoals de Xbox, Windows-pc’s en laptops en de Zune-muziekspeler.” De Zune-speler wordt pas later dit jaar in Nederland verwacht.

Bill Gates richtte zich in zijn toespraak voornamelijk op de komst van Vista, het besturingssysteem dat eind deze maand voor de consument op de markt komt. De duurste versie, Vista Ultimate à 550 euro, wordt regelmatig geactualiseerd met nieuwe uitbreidingen. Voor de eerste twee Ultimate Extra’s kreeg Gates de handen op elkaar bij de vijfduizend toehoorders in het Venetian hotel in Las Vegas: een fotobewerker die van twee slechte groepsfoto’s één goede maakt (‘Groupshot’) en een Windows bureaublad met bewegende achtergrond in de vorm van een film (‘Dreamscene’).

Meer nieuws en video's vanaf de CES in Las Vegas op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink