Wind en extreem zacht

Het waait flink de komende dagen, donderdag staat er naar verwachting zelfs een zuidwesterstorm. Daarbij is het extreem zacht met komende nacht in de Bilt een verwachte minimumtemperatuur van bijna 12 graden. Daarmee beleven we misschien wel de warmste januarinacht sinds 1901.

De bijzonder zachte lucht wordt aangevoerd aan de zuidzijde van depressies boven de Noordelijke Noordzee. Dit zorgt niet alleen voor hoge temperaturen en veel wind, maar bij tijden ook voor regen. Vanavond en vannacht valt echter slechts af en toe wat motregen. De zuidwestenwind blijft en het koelt niet verder af dan tot 10 à 12 graden, ruim 10 (!) graden boven de normale temperatuur voor midden januari.

Het extreem zachte weer houdt morgen aan met maximumtemperaturen rond 13 graden. Het blijft ook winderig, met boven land een vrij krachtige tot krachtige zuidwester, kracht 5 tot 6, aan zee soms stormachtig, kracht 8. Aanvankelijk valt er af en toe wat motregen, maar ’s middags gaat het vanuit het westen intensiever regenen.

Morgenavond en morgennacht blijft bij tijden regen vallen. De neerslag brengt iets minder zachte lucht met zich mee met minimumtemperaturen van een graad of 7. Donderdag gaat het nog harder waaien met aan zee naar verwachting een zuidwesterstorm, kracht 9, en zeer zware windstoten. Daarbij valt af en toe regen en wordt het rond 9 graden.

Vrijdag en in het weekend wordt het tijdelijk rustiger, maar het blijft zacht met ook af en toe regen.