Web dient als verrijking leven

Het aantal 50-plussers dat wekelijks online is steeg vorig jaar van ruim twee naar drie miljoen. Wat doen ouderen op internet? Marie-José Klaver sprak vijf actieve internetters.

Illustratie Roel Venderbosch Web verrijkt het leven van de vijftigplusser
Illustratie Roel Venderbosch Web verrijkt het leven van de vijftigplusser

Wouter Roelants (52)

Wouter Roelants, boekhandelaar in Nijmegen, gebruikt internet vooral voor zijn werk. Hij houdt de site van zijn boekwinkel bij en bezoekt regelmatig sites van collega-boekhandelaren. „Privé doe ik eigenlijk niet veel op internet. Toen ik een huis zocht, heb ik Funda.nl vaak bezocht”, aldus Roelants, die ongeveer twee uur per dag online is. „Ik heb eigenlijk ook geen favoriete sites.” Voor zijn werk vindt Roelants internet wel erg belangrijk: „Via e-mail en de website van de winkel kan ik een betere relatie met klanten onderhouden. Ik bereik ook meer klanten. Op de e-mailnieuwsbrieven komen altijd veel bestellingen.”

www.roelants.com

Marijke Remmerswaal (58)

Marijke Remmerswaal uit Leiderdorp werkt al meer dan twintig jaar met computers. In 1996 zette ze haar eerste stappen op internet. Sinds zes jaar werkt Remmerswaal als vrijwilliger voor SeniorWeb. Ze geeft les in Windows en fotobewerking, beheert een e-maildiscussiegroep en houdt een deel bij van de site van SeniorWeb, dat sinds 1996 bestaat en inmiddels 70.000 leden telt. Remmerswaal, die zelfstandig ondernemer is geweest, schat dat ze zo’n zes uur per dag aan de pc doorbrengt. Ze heeft een uitgebreide website met onder meer zelfgemaakte en bewerkte foto’s, uitleg over fotobewerking en oude familiefoto’s. Het leukste aan internet vindt Remmerswaal het contact met mensen. „Ik skype en msn met allerlei mensen en ook via de cursussen die ik geef ontmoet ik steeds nieuwe mensen.”

www.marijkeremmerswaal.nl

Els (70) en Jouke (67) Pasveer

Els Pasveer uit Apeldoorn kreeg in 1997 voor het eerst te maken met een computer op het revalidatiecentrum voor blinden en slechtzienden in Apeldoorn waar ze werkte. Haar zoons Lars en Niels maakten haar wegwijs op de pc. „Twee dames van de afdeling type-onderwijs mochten cursussen gaan doen. Zij moesten tenslotte de blinde en slechtziende mensen ook wegwijs maken op de computer, maar dat was het dan wel. De rest moest het zelf uitvogelen”, vertelt Els Pasveer. In 2001 is ze haar eigen weblog Elswhere begonnen. „Ik besteed zo’n 15 uur per week aan mijn weblog. Ik schrijf niet elke dag, want soms gebeurt er wel wat, maar is dat niet interessant genoeg of vind ik dat niemand daar iets mee te maken heeft. Ik post ook nooit foto’s. Niemand weet hoe ik er uit zie en dat bevalt me wel.”

Els’ man Jouke was als maatschappelijk werker in dienst bij hetzelfde revalidatiecentrum. Tegenwoordig werkt Jouke Pasveer, die de sociale academie afrondde, als vrijwilliger bij een telefonische hulpdienst. Naast musiceren is het werken met de computer zijn grootste hobby. Omdat Jouke Pasveer blind is, werkt hij met aangepaste apparatuur, zoals een brailleleesregel en spraaksoftware. „Er is een speciale site voor onze doelgroep, Anderslezen.nl. Daar kun je allerlei kranten en tijdschriften ophalen en lezen. Ook Nu.nl bezoek ik regelmatig. Voor mij is het leuke van internet dat je op een snelle manier over informatie kunt beschikken die vroeger voor blinden en slechtzienden niet toegankelijk was.” Jouke Pasveer, die gemiddeld 5 uur per week online is, vindt dat internet zijn leven heeft verrijkt. „Je voelt je een stuk zelfstandiger als je niet meer van anderen afhankelijk bent om aan informatie te komen.”

www.elswhere.org

Nelleke van Cleeff (73)

Nelleke van Cleeff, die viool en piano aan het conservatorium in Rotterdam heeft gestudeerd, houdt van bridge. Ze is lid van twee bridgeclubs in haar woonplaats Schiedam en van de joodse bridgeclub in de synagoge in Rotterdam. „De uitslagen van alle clubs komen altijd via internet en die stop ik in een speciale map”, vertelt Van Cleeff, die een kralenatelier in Drenthe leidde. „Ik heb in die tijd veel gereisd om de kralen te vinden bij de indianen in Noord-Amerika. Het is jammer dat er toen geen internet was.”

Van Cleeff maakt sinds 2000 gebruik van internet en is ongeveer vier uur per dag online. Ze speelt bridge bij Stepbridge, internetbridgeclub van de Nederlandse Bridge Bond en leest veel krantensites. Een van haar favoriete sites is Google Earth. „k zoek heel graag woningen van bekenden op over de hele wereld.”