WADA-voorzitter Pound kritiseert in open brief Landis

New York, 9 jan. Voorzitter Dick Pound van het wereldantidopingbureau WADA heeft hard uitgehaald naar de van doping verdachte Amerikaanse Tourwinnaar Floyd Landis. In een open brief aan de krant The New York Times spreekt Pound van ”wonderbaarlijke wederopstanding” van Landis vorig jaar tijdens de Tour. Daarmee verwees hij naar de zestiende etappe waarin de wielrenner een zware terugval kende, maar een dag later keihard terugsloeg. ”Het is een prachtig verhaal. Te mooi om waar te zijn. Hij lag elf minuten ofzo achterop en plotseling presteert hij weer als een Hercules. Hij reed de bergen op alsof hij op een Harley-motor zat”, schrijft Pound, die tevens refereerde aan grote afwijking in Landis` testosteronspiegel. ”De waarden waren zo hoog dat je zou denken dat hij elke maagd binnen 150 kilometer zou aanranden.” Landis noemde de uitlatingen ”absurd, lasterlijk en voorbarig.”