Vriend kapers ‘9/11’ krijgt 15 jaar cel

De Marokkaan Mounir al-Motassadeq (32) is gisteren door het gerechtshof in Hamburg veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van vijftien jaar voor zijn rol in de aanslagen van ‘11 september’. Motassadeq, behorend tot de ‘Hamburgse cel’ rond ‘doodspiloot’ Mohammed Atta, was in november al schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan moord en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Onduidelijk is of met de veroordeling een definitief einde komt aan een juridisch steekspel dat al meer dan vijf jaar duurt en waarin het al twee keer eerder tot een veroordeling kwam. De uitspraak van gisteren werd gedaan op last van het Constitutionele hof in Karlsruhe, de hoogste rechterlijke instantie in Duitsland. Desondanks kondigden de advocaten van Motassadeq aan de uitspraak te zullen aanvechten. Mogelijk stappen zij naar het Europees Hof voor Justitie.

Motassadeq is veroordeeld voor betrokkenheid bij de dood van in totaal 246 mensen. Zo veel passagiers en bemanningsleden waren aan boord van de vier vliegtuigen die werden gebruikt bij de terroristische aanvallen van ‘9/11’. Motassadeq, die in Hamburg omging met drie van de latere kapers, was volgens de rechter op de hoogte van de terreurplannen. Bovendien heeft hij financiële steun gegeven aan de kapers van de ‘Hamburgse cel’, die geldt als terroristische organisatie. Motassadeq, die heeft toegegeven een Al-Qaeda-kamp in Afghanistan te hebben bezocht, blijft volhouden dat hij niet op de hoogte was van de voornemens.

De in november 2001 gearresteerde Motassadeq kreeg al twee keer eerder straf opgelegd voor betrokkenheid bij ‘9/11’. In 2003 werd hij veroordeeld tot 15 jaar cel wegens medeplichtigheid aan moord. Dat vonnis werd vernietigd wegens gebrek aan bewijs.

In een nieuw proces kreeg Motassadeq in 2005 zeven jaar gevangenisstraf wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij werd echter vrijgesproken van medeplichtigheid aan moord.

Zowel Justitie als de verdediging gingen hiertegen in beroep. In november vorig jaar bepaalde het Constitutionele hof in Karlsruhe alsnog dat Motassadeq schuldig is aan moord. Het hof gelastte het gerechtshof in Hamburg een strafmaat te bepalen.

Diverse waarnemers van de opeenvolgende processen menen dat er nooit een sluitend bewijs tegen Motassadeq is aangevoerd. Om deze reden werd Abdelghani Mzoudi, net als Motassadeq lid van de Hamburgse kring rondom Mohammed Atta, in 2004 vrijgesproken. (AP, AFP).