Vondst in crypte lost moord op

Een groep Italiaanse onderzoekers heeft een ruim 400 jaar oude moord opgelost. Groothertog Francesco I de’ Medici (1541-1587) en zijn tweede vrouw, Bianca Cappello, blijken met arsenicum vermoord. Dat meldden de Italianen eind december in de British Medical Journal.

De onderzoekers vonden in een crypte van een kerk de resten van enkele weke delen, waaronder een verschrompelde lever, die volgens hen van het vermoorde tweetal zijn geweest. Onder de grafresten, te zien op de foto hiernaast, zijn ook twee crucifixen. Sinds 2004 worden alle 49 Medici die in de San Lorenzo in Florence begraven liggen opgegraven en onderzocht.

Kort na de dood van Francesco en zijn vrouw, officieel aan malaria overleden, ging al het gerucht dat ze vermoord waren. Donatella Lippi van de Universiteit van Florence ontdekte in een archief een document waarin staat dat hun organen na sectie in terracotta potten begraven waren onder een kerk in de buurt van Florence. DNA-testen maakten volgens de Italianen duidelijk dat de gevonden resten inderdaad van Francesco en zijn vrouw waren. Alle organen bleken een zeer hoge concentratie arsenicum te bevatten. De waarschijnlijke dader is Francesco’s broer, kardinaal Ferdinando. Gino Fornaciari van de Universiteit van Pisa, ook betrokken bij het Medici Project, is het oneens met de conclusies. Hij zegt dat arsenicum vroeger ook bij balseming werd gebruikt en dat het DNA-onderzoek slecht is uitgevoerd.

    • Theo Toebosch