Verdachte en vriendin samen onderzocht in tbs-kliniek

De vriendin van de vermeende moordenaar van de 16-jarige Babak Hadjipour wordt samen met de verdachte onderzocht in het Pieter Baan Centrum, de psychiatrische observatiekliniek in Utrecht. De rechter hoopt zo meer duidelijkheid te krijgen over de wederzijdse beïnvloeding tussen de twee 19-jarigen.

Sidney B. heeft bekend dat hij het slachtoffer vorig jaar maart in een drukke winkelstraat in Amersfoort heeft doodgeschoten. De rol van zijn vriendin Charrity D. is nog onduidelijk.

Justitie denkt dat zij Sidney B. tot zijn daad aanzette. Het meisje had ruzie met de jongerengroep van haar ex-vriend, waar Babak Hadjipour deel van uitmaakte. Sidney B. raakte steeds meer bij deze ruzie betrokken, en voelde zich door de groep bedreigd omdat hij het opnam voor zijn vriendin. Op 27 maart 2006 kwam Sidney B. de vriendengroep tegen, waarbij hij naar eigen zeggen uit angst Hadjipour doodschoot.

Charrity D. was aanvankelijk geen verdachte en kreeg van de politie een onderduikadres omdat vrienden van het slachtofferwraak zwoeren. Dat bleek geen loos dreigement. In de week na de moord werden bij verschillende jongeren wapens in huis gevonden. De burgemeester van Amersfoort probeerde op het laatste moment een stille tocht af te gelasten: het gevaar van schietpartijen was reëel.

In mei vorig jaar werd ook Charrity D. gearresteerd. Uit msn-verkeer tussen haar en Sidney B. bleek dat ze al zeker enkele weken over een mogelijke moord spraken. Waarschijnlijk heeft Sidney B. de verkeerde neergeschoten, want Charrity D. had vooral problemen met haar ex-vriend.

De rechter wilde gisteren tijdens een regiezitting meer duidelijkheid krijgen over de wisselwerking tussen de twee jongeren. Volgens een klinisch psycholoog van het Pieter Baan Centrum kan alleen een continue observatie in een tbs-instelling die duidelijkheid verschaffen. De verdachten worden dan zo’n zeven weken lang op één groep geplaatst.

Beide verdachten weigeren echter mee te werken. Of de twee nog een relatie hebben, is niet helemaal duidelijk. Sidney B. heeft steeds geweigerd belastend te verklaren over Charrity D.