Varkenssoep in Parijs mag niet

Varkenssoep is voedzaam en goedkoop, en daarom goed voor de armen, vindt de organisatie Solidarité des Français. Maar ze mag haar soep niet uitdelen in Parijs. Dat heeft de hoogste rechterlijke instantie, de Conseil d’Etat, beslist. Varkenssoep is een gevaar voor de openbare orde.

Op de website van de extreem-rechtse Solidarité des Français blijkt dat de organisatie varkenssoep opdient als middel tot uitsluiting van daklozen die geen varkensvlees eten op grond van joodse of islamitische religieuze voorschriften. „Geen soep, geen dessert”, schrijft SDF. En: „De onzen [gaan] voor de anderen.”

Solidarité des Français deelt sinds 2004 varkenssoep uit en ziet het verbod als teken van ‘islamisering’ van de Franse wet.De organisatie is herhaaldelijk geconfronteerd met verboden en heeft nu beroep aangekondigd bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. (NRC)