Töltött kaposzta

1 witte kool 1 kilo gehakt (halfom) 250 g uien 4 knoflooktenen 250 g spekblokjes eieren 2 eetl. paprikapoeder 2 eetl. fijngehakte peterselie plus wortel 2 eetl. fijngehakte dille zout 4 eetl. zonnebloemolie 1/2 l gezeefde tomaten 250 ml zure room

In Hongarije – maar ook in Polen, Rusland en het voormalige Joegoslavië – kun je complete, ongesneden, ingemaakte witte kolen op de markt kopen. Deze sappige zuurkolen liggen vergezeld van allerlei kruiden en specerijen in grote houten kuipen of moderne plastic wasteilen. Je koopt een hele kool en haalt in je keuken de bladen los om die met iets te vullen. Elk land heeft zo zijn variaties. Het maken van een dergelijk gerecht vergt meer tijd en aandacht dan de gebruikelijke Hollandse in sliertjes gesneden zuurkool met een rookworst, maar het levert wel een heerlijke, stevige, winterse zuurkoolmaaltijd op.

Omdat zo’n échte Hongaarse káposzta hier niet te koop is wordt voor de töltött káposzta, gevulde kool, een grote witte kool gebruikt die eerst wordt gekookt. Het recept is voor ca. 8 personen. Kook hele kool circa 30 minuten in iets gezouten water. Laat de kool uitlekken. Snijd een stuk van de onderkant en haal de koolbladen los. Snijd bij de onderkant van de bladen een stukje van het harde gedeelte van de nerf weg. Bak terwijl de kool kookt de gesnipperde uien in olie zacht en glazig. Bak in een tweede koekenpan de spekblokjes uit, maar zorg dat ze zacht en smeuïg blijven.

Meng in een kom het gehakt, de gebakken ui, de uitgeperste knoflooktenen, spekblokjes en het vet, het paprikapoeder, de eieren, peterselie, dille en zout naar smaak. Leg een klein bergje van dit mengsel in het midden van een koolblad. Vouw de zijkanten om de vulling en rol het blad om het vleesmengsel op. Leg de rollen op de naad in een met boter of olie ingesmeerde vuurvaste schaal. Schenk de gezeefde tomaten erop. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak de koolrollen ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Verdeel de rollen over de borden. Schep er zure room op en strooi daar wat paprikapoeder op.

Anne Scheepmaker

morgen: Zupa di Patata

    • Anne Scheepmaker