Televisie Voorkeur

In de documentaire Small Change, Big Business de vraag of het microkrediet de oplossing is voor armoede. In de film o.a. Muhammad Yunus (foto), bedenker van het microkrediet en Nobelprijswinnaar, en Gita uit Bangladesh die door leningen bij de Grameen Bank een redelijk bestaan heeft weten op te bouwen. Ned.2, 23.55-0.50u. Micro-credit pioneer and Nobel Peace Prize laureate Muhammed Yunus answers journalists' questions at the presidential Elysee Palace after talks with French President Jacques Chirac, 16 December 2006 in Paris. AFP PHOTO PATRICK KOVARIK
In de documentaire Small Change, Big Business de vraag of het microkrediet de oplossing is voor armoede. In de film o.a. Muhammad Yunus (foto), bedenker van het microkrediet en Nobelprijswinnaar, en Gita uit Bangladesh die door leningen bij de Grameen Bank een redelijk bestaan heeft weten op te bouwen. Ned.2, 23.55-0.50u. Micro-credit pioneer and Nobel Peace Prize laureate Muhammed Yunus answers journalists' questions at the presidential Elysee Palace after talks with French President Jacques Chirac, 16 December 2006 in Paris. AFP PHOTO PATRICK KOVARIK AFP

actualiteiten

Nova. Onder meer een gesprek met coördinator van het interventieteam en oud-burgemeester van Zwijndrecht Dick Corporaal over het optreden van zijn team bij conflicten tussen etnische- en Lonsdale-jongeren. Ook aandacht voor de processen rondom de crimineel Holleeder en de Belgische fraudezaak waarbij prins Laurent is betrokken. Ned.2, 22.30-23.00u.

Praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn onder anderen Anne-Mieke Schutten die een biografische schets over biermagnaat Freddy Heineken schreef met de titel Geef mij maar slappe whisky en de Brabantse troubadour Gerard van Maasakkers over zijn nieuwe cd Zicht, waarmee hij ook het westen van het land hoopt te veroveren. Ned.3, 19.30-20.25u.

Het elfde uur. Oud-journaliste van Den Haag Vandaag Wouke van Scherrenburg en opiniepeiler Maurice de Hond praten over De Honds laatste peiling waaruit bleek dat de meerderheid van de kiezers de huidige formatie tussen PvdA, CDA en CU niet ziet zitten. Verder ervaringsdeskundige Noortje Russel over haar boek Mijn hoofd en ik. Omgaan met migraine. Ned.2, 21.15-22.40u.

informatief

Stephen Fry: The secret life of a manic depressive. Eerste deel van een tweeluik waarin de Engelse komiek, acteur en schrijver Stephen Fry onderzoekt hoe het is om te leven met een bipolaire of manisch-depressieve geestesziekte. Hij is zelf manisch-depressief. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

Llinke soep. In deze aflevering onder meer een gesprek met ontwerper Jorn Molsin over de bouw van een ecowijk in Culemborg met hooibalen als isolatie, mos op de daken, een watersilo in huis, warmte uit het binnenste van de aarde en een biogasinstallatie die het riool overbodig maakt. En een lippenstifttest op kleur, geur en zoenbaarheid met commentaar van kapper/visagist Mari van der Ven. Ned.3, 20.55-21.30u.

Seconds from disaster: Alpine tsunami. Reportage over de idyllische wintersportplaats Galtür in Oostenrijk, die in 1999 in een paar minuten tijd onder 170.000 ton sneeuw werd begraven. 31 mensen kwamen daarbij om het leven. National Geographic, 21.30-22.30u.

Premtime. Prem Radhakishun is in deze aflevering in Rotterdam waar de zogeheten Rotterdam-wet de problemen niet oplost maar juist groter maakt. Verder een succesvol bureau in Dordrecht dat Antilliaanse vaklieden naar Nederland heeft gehaald. Ned.3, 21.30-22.00u.

Can Gerry Robinson fix the NHS? Tweede deel van een drieluik waarin zakenman Robinson de wachttijden in Rotherham General Hospital wil terugdringen in zes maanden tijd. Vanavond lijkt na twee maanden de spanning tussen de consultants en het management alleen maar toe te nemen. BBC2, 22.00-23.00u.

Man’s work: Heli-houthakker in Canada. Aflevering in een serie waarin nietsnut Ashley Hames vanavond gaat werken als heli-houthakker in British Columbia, Canada. Door een helikopter naar het werk gevlogen te worden is de jongensdroom van velen. Zelfs wanneer het de gevaarlijkste baan ter wereld is, met het hoogste percentage ongevallen en doden in heel Canada en de Verenigde Staten. Op zijn eerste werkdag wordt hij ingewijd met een boomstronkencompetitie en belandt in het ijskoude water. Ned.3, 22.00-22.30u.

Aanpakken & wegwezen. Serie over bevlogen Nederlanders die zich inzetten voor een goed doel in het buitenland. Deze week Gerrie Schoenmakers die enkele jaren geleden na de dood van haar man met vakantie naar Kenia ging en besloot iets aan de armoede te doen. Het begon met het leveren van schoolbanken aan het dorp Ukunda en inmiddels financiert ze medische zorg voor het hele dorp. Ned.2, 22.40-23.25u.

amusement

Project Catwerk. In deze Amerikaanse realityserie wordt in navolging van de Next Topmodel-projecten, gezocht naar getalenteerde modeontwerpers. Deze krijgen de kans om hun creaties in de spotlights van de fashion industry in New York te krijgen. RTL5, 22.50-23.50u.

Consument

Keuringsdienst van waarde. Vervolg op de uitzending van vorig seizoen over de slaafvrije repen chocolade. Er zijn er al meer dan 100.000 verkocht. De kritische consumentenrubriek noemt de verkoop een succes. Ned.3, 20.25-20.55u.

sport

Voetbaltuig! Engelse reportage over de harde kern van de hooligans die, nu ook de Nederlandse voetbalvandalen zich roeren, actueler is dan ooit. Hoe crimineel is de organisatie en wat is er tegen te doen? Tien, 21.30-22.00u.

RTL GP: Dakar 2007. Verslag van de 29ste editie van de woestijnrally die van 6 januari tot en met 21 januari vanuit het Portugese Lissabon naar Dakar in Senegal wordt verreden. RTL7, 22.30-23.30u.