Televisie Film van de dag

Uit Runaway Jury. scene uit de film Runaway Jury (regie Gary Fleder 2003)

Runaway Jury. Deze op een boek van John Grisham gebaseerde film is uiterst cynisch over de Amerikaanse rechtsstaat. De kritische pijlen worden vooral afgeschoten op het systeem van de jury, die een doorslaggevende stem heeft in het bepalen van vonnissen. Elke Amerikaanse burger kan worden opgeroepen om in een twaalfkoppige jury zitting te nemen. Als je dit weigert, weiger je je burgerplicht. The Runaway Jury is vooral gedenkwaardig om de zwartgallige toon die uit de film spreekt. Alles is te koop, ook de rechtspraak. Dit pessimisme over de fundamenten van het Amerikaanse juridische systeem doet denken aan enkele jaren zeventig films – de tijd dat Amerikaanse mainstreamfilms nog moreel ambigu en nihilistisch konden zijn. Zoals de gedenkwaardige trilogie thrillers van Alan J. Pakula: Klute (1971), The Parallax View (1974) en All the President’s Men (1976). (Gary Fleder, 2003, VS), BBC 1, 23.35-1.35u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg