Te koop: wulpse rondingen

Ilja Pfeijffer is deze week nog correspondent van nrc.next in Second Life.

Vandaag manieren om je ideale lichaam bij elkaar te fantaseren. „Je hoeft niet op dieet om af te vallen.”

Tatoeages, kapsels; allemaal te koop, maar als je geen smaak hebt wordt het nooit wat. Foto Lilith Lunardi Lunardi, Lilith

In een wereld waar iedereen mooi is, zijn sommigen mooier dan anderen. Je zou denken dat er niets lichamelijks is aan Second Life. Zielen ontmoeten elkaar in een wereld van pixels die slechts in de verbeelding werkelijkheid kan zijn. Dat zou je denken. Maar het tegendeel is waar. Ook in Second Life bestaan er fotomodellen, pin-ups, covergirls en mannequins. Er worden zelfs missverkiezingen gehouden.

Wanneer je Second Life voor het eerst betreedt, word je geacht te kiezen uit een aantal voorgeprogrammeerde standaardavatars. Je eerste stappen in de tweede wereld zet je in de zonder meer acceptabele gedaante van een kant-en-klare Barbie of Ken. Maar je beseft dat daaraan iets moet veranderen zodra je de eerste collega-nieuweling tegenkomt die er precies zo uitziet als jij. Zo besluit je dat je het uiterlijk van je digitale persoonlijkheid moet individualiseren. De mogelijkheden daartoe zijn onbeperkt. Met een eindeloze reeks zeer eenvoudig te bedienen schuifknopjes kun je elk aspect van je lichaam naar believen veranderen: je lengte, de lengte van je benen, de dikte van je bovenarmen, de kleur van je ogen, de vorm van je gezicht, de afstand tussen je wenkbrauwen en ga zo maar door. Je kunt zelfs je linker- en rechteroorlel onafhankelijk van elkaar aanpassen. Je hoeft niet op dieet om af te vallen en niet naar de sportschool om spieren te kweken. Tot in het miniemste detail kun je het lichaam maken dat je wilt hebben. Wanneer je nieuwelingen tegenkomt, zijn ze dat ook continu aan het doen. Je hebt nog niet ‘hallo’ gezegd of ze gaan voor je ogen hun kapsel veranderen of hun borsten vergroten.

Maar dit alles is nog maar het begin. Want hoe je ook blijft knoeien met je schuifknopjes, anderen zijn altijd mooier dan jij. Het is veel moeilijker dan je dacht om het ideale lichaam bij elkaar te fantaseren. Daarom zijn er professionals die lichaamsvormen creëren en te koop aanbieden. Het aanbod aan wulpse rondingen is overweldigend. En als je dan toch bezig bent, wil je ook dat er iets verandert aan je huid. Je hebt niet eens tepels en schaamhaar. Ook dat is allemaal te koop, evenals opgemaakte gezichten, borsthaar, rimpels, gestifte lippen en tatoeages, om nog te zwijgen van de overstelpende hoeveelheid coiffures die wordt aangeboden. En toch, als je geen smaak hebt wordt het nooit wat.

Als het wel wat wordt, kun je daadwerkelijk geld verdienen met je lichaam. Er zijn verschillende modellenbureaus in Second Life en er zijn professionele fotografen met geavanceerde studio’s. Mensen die kleding te koop aanbieden hebben altijd behoefte aan smakelijke modellen die hun creaties onweerstaanbaar doen uitkomen. In elk van de duizenden kledingwinkels hangen honderden foto’s van modellen. Er zijn zelfs heuse modeshows in Second Life, waar de meest oogverblindende avatars op de catwalk de nieuwe collecties tonen. De Miss Second Life verkiezing is een omvangrijk evenement, waarbij de deelnemers in verschillende ronden, in avondjurk, informele kleding, badpak en bikini beoordeeld worden door een professionele jury. En dan heb je nog de Second Life pin-upkalender, die gretig aftrek vindt. En er is de OMG, wat staat voor ‘oh my god!’ Het is de Playboy van Second Life. Wanneer je het schopt tot centerfold in dat tijdschrift, ben je wereldberoemd.

    • Ilja Leonard Pfeijffer