Schoolboeken blijven deel uitmaken van PCM

De schoolboekentak van uitgever PCM wordt niet verkocht. In zijn nieuwjaarstoespraak gisteren noemde topman Ton aan de Stegge de divisie een van de twee pijlers onder het concern. De continuïteit van de verkoop van schoolboeken moet tegenwicht bieden aan de volatiele markt voor dagbladen, die de andere pijler van PCM vormen.

Voor de algemene boeken van PCM en de gezondheidszorguitgeverij Bohn Stafleu van Loghum is verkoop wel een optie. De kranten van PCM, waaronder NRC Handelsblad en nrc.next, zijn goed voor zo’n 65 procent van de omzet van het concern. De educatieve divisie voor een kleine 10 procent.

De educatieve divisie was onderwerp van een conflict tussen twee grootaandeelhouders van PCM, investeringsmaatschappij Apax en de Stichting Democratie en Media. De laatste vreesde dat Apax aanstuurde op een verkoop van de schoolboeken. Terwijl de stichting zelf de strategie wil handhaven waarbij de educatieve divisie binnen het concern blijft.

Secretaris Aad Stoop van de Stichting Democratie en Media zegt verheugd te zijn over de uitspraken van Aan de Stegge. „Wij vinden het heel belangrijk dat de kranten en de educatieve divisie behouden blijven.” Een woordvoerder van Apax wil niet zeggen of de investeerder het met deze koers eens is. Hij zegt wel dat in het algemeen „het management het bedrijf leidt”, en dat Apax achter het management staat.

De educatieve divisie van uitgeverij Wolters Kluwer staat wel te koop. Gisteren berichtte de Britse site Telegraph dat het bedrijf informatie over de divisie heeft verschaft aan potentiële kopers. De Nederlands-Britse uitgever Reed Elsevier zou daar een van zijn. Wolters Kluwer ontkent dat er „iets nieuws” over de verkoop te melden valt. Volgens analisten kan de divisie van Wolters Kluwer 660 tot 700 miljoen euro opbrengen.

Op de vraag of PCM interesse heeft in de Nederlandse schoolboeken van Wolters Kluwer, antwoord topman Aan de Stegge dat „alle opties openstaan”. Wel verwacht hij dat mededingingstoezichthouder NMa ernstige bezwaren zou hebben tegen zo’n overname. De Nederlandse schoolboeken van Wolters Kluwer zitten in het bedrijf Wolters-Noordhoff, uitgever van de Bosatlas en de Binas.