Schadeclaims maximaal 1 mld voor verzekeraars

De financiële schade voor levensverzekeraars ten gevolge van de problemen rond de omstreden beleggingshypotheken zal maximaal 1 miljard euro bedragen. Dat schrijft zakenbank Rabo Securities, onderdeel van Rabobank, in een gisteren gepubliceerd analistenrapport, dat is bedoeld voor beleggers die aandelen in Nederlandse levensverzekeraars hebben of willen aanschaffen.

Beleggingspolissen raakten vorig jaar in opspraak toen bleek dat zij veelal duur en ondoorzichtig zijn. Ze worden vooral toegepast bij hypotheken waarvan de schuld aan het eind van de looptijd wordt afgelost met de opbrengst van beleggingen. Verzekeraars gaven toe dat gemiddeld 40 procent van de inleg voor beleggingshypotheken opgaat aan kosten en premies.

In december concludeerde een door het Verbond van Verzekeraars ingestelde commissie dat de transparantie rond beleggingsverzekeringen gebrekkig is. De verzekeraars zijn sindsdien in gesprek met toezichthouders en consumentenorganisatie om tot verbeteringen te komen. Als de kosten voor polishouders inderdaad hoger zijn dan in offertes was voorgespiegeld, zijn verzekeraars in principe bereid in individuele gevallen tot een regeling te komen.

Tot nu toe zijn er door gedupeerde polishouders twee schadeclaims tegen verzekeraars ingediend, tegen Nationale-Nederlanden en Fortis. De omvang van die claims kan volgens de Stichting Woekerpolis, die ze heeft ingediend, oplopen tot honderden miljoenen. De stichting heeft meer claims aangekondigd.

Volgens het vandaag verschenen rapport zullen dergelijke schadevergoedingen hooguit 1 miljard euro bedragen. „Een ruwe schatting”, stelt Rabo Securities. Het rapport noemt de schade van de ‘woekerpolisaffaire’ voor beleggers beperkt. De beurswaarde van de grote aanbieders van levensverzekeringen zal gemiddeld met een half procent dalen. „Dat is een schommeling die we dagelijks op de beurs tegenkomen”, zegt Rabo-analist Cor Kluis. De problemen rond de beleggingshypotheken hebben ook een positieve kant, schrijft Rabo Securities. „De transparantie rond financiële producten zal verbeteren, en de concurrentie tussen verzekeraars zal toenemen.”