Rechter: wietshops moeten weer open

Twee coffeeshops die burgemeester Gerd Leers van Maastricht vlak na Kerstmis sloot, mogen weer open. Dat heeft de rechter in Maastricht gisteren besloten. De exploitanten hadden een kort geding aangespannen tegen de sluiting.

De twee coffeeshops hebben ook nog een bezwaarprocedure lopen tegen de sluiting. De rechter bepaalde gisteren dat de beide coffeeshops niet gesloten mogen worden zolang deze procedure nog loopt. Leers had de coffeeshops naar eigen zeggen gesloten omdat ze wiet zouden hebben verkocht aan twee minderjarigen.

Volgens de bestuursrechter had de gemeente Maastricht het besluit om te sluiten ten onrechte gebaseerd op twee anonieme verklaringen van Belgische bezoekers van de coffeeshops. Bovendien verzuimde de politie direct na aanhouding van beide jongens (15 en 17 jaar) de video-opnames van beide shops in beslag te nemen. Aan de hand van deze videobanden had de politie kunnen bewijzen dat de jongens vlak voor hun aanhouding wiet hadden gekocht. Nu ontbreekt dat bewijs. De videobanden worden standaard na 72 uur gewist.

Leers probeert sinds zijn aantreden in Maastricht het drugstoerisme vanuit België en Duitsland terug te dringen, onder meer door coffeeshops zoveel mogelijk uit de binnenstad te weren. Zo wilde Maastricht afgelopen zomer coffeeshops dichter naar de grens verplaatsen. Dat stuitte op verzet van Belgische gemeenten in de grensstreek.

Een aantal Belgische burgemeesters, waaronder die van Luik, toonde zich juist een voorstander van de Maastrichtse koers. Zij ondertekenden een liberaliseringsmanifest van Maastricht. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Dewael zei vorig jaar dat die burgemeesters „zich moeten realiseren wat voor problemen zij veroorzaken in buurgemeenten over de grens”.

Om de problematiek aan te pakken ondertekende Dewael, evenals zijn collega Onkelinx (Justitie), een verdrag met voormalig minister van Justitie Donner voor een Euregionaal veiligheidsplan om grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden.

Plannen om de aanvoer van softdrugs te legaliseren (Leers is daar een voorstander van), strandden vorig jaar nadat de VVD in de Tweede Kamer haar steun voor dergelijke experimenten introk.