Rabobank vergroot greep op Sarasin

Rabobank heeft haar belang in bank Sarasin uit Zwitserland bijna verdubbeld, en daarmee tevens een meerderheid in stemmen verkregen. De bank zei vanmorgen circa 285 miljoen euro te betalen voor 550.000 aandelen in Sarasin. Hierdoor heeft Rabobank nu een belang van 46 procent in de instelling uit Basel die zich vooral richt op de welgestelde particulier.

In maart 2002 had Rabobank een belang genomen van 28 procent. De bank had destijds een optie bedongen om het belang te vergroten. Deze optie liep af in 2009. Rabobank kan haar belang nog verder uitbreiden, maar liet vanmorgen weten dit niet van plan te zijn. De grootste niet-beursgenoteerde bank van Nederland heeft na de transactie 69 procent van het stemrecht in de Zwitserse bank.

Er zal voor de dagelijkse gang van zaken niet veel veranderen. Sarasin, dat momenteel 1.100 medewerkers heeft, blijft genoteerd aan de effectenbeurs SWX in Zürich en blijft operationeel onafhankelijk

In een persbericht zei Rabobank-bestuursvoorzitter Bert Heemskerk dat besloten was het belang nu uit te breiden, omdat Rabobank van de groeimogelijkheden van Sarasin was overtuigd. „Wij willen de groeistrategie van Sarasin, die onder haar nieuwe management een impuls heeft gekregen, ondersteunen door onze betrokkenheid en ons vertrouwen te demonstreren.”

Hij voegde eraan toe dat de participatie van Rabobank Sarasin zal helpen bij de consolidatie van de Zwitserse bankensector.

De topman van Sarasin, Joachim Straehle, zei dat de bank zich nu niet alleen op Zwitserland gaat richten, maar ook marktaandeel wil gaan opbouwen in aangrenzende landen, Groot-Brittannië en Azië en in andere markten met een groot potentieel. Ook zei hij dat de bank wil groeien door het doen van selectieve overnames en samenwerkingsverbanden.