Politie houdt man aan in zaak Nicky Verstappen

De politie heeft vanochtend een 36-jarige man uit Landgraaf aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van en moord op de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Dat heeft een woordvoerder van de politie meegedeeld.

De man is vermoedelijk de schrijver van enkele brieven die het afgelopen jaar zijn gevonden bij het monument op de Brunssumerheide ter nagedachtenis van de jongen uit Heibloem. In de brieven verwijst de schrijver naar de moord waardoor de suggestie ontstaat dat hij meer weet. De politie is vanochtend begonnen de woning van de man te doorzoeken.

In totaal heeft de man in 2005 en 2006 zeven of acht brieven geschreven die allemaal bij het monument zijn achtergelaten. De laatste brief die hij schreef in juli gaf de politie aanleiding om hem als verdachte te gaan zien. Aan de hand van handschriftvergelijking is de verdachte opgespoord en aangehouden. Het OM denkt te kunnen aantonen dat hij de schrijver is, zei persofficier Wim Smits vanochtend op een persconferentie.

De verdachte is een alleenstaande man. Uit zijn laatste brief zou blijken dat hij meer weet over de wijze waarop Nicky Verstappen om het leven is gekomen. Justitie beschuldigt de man van moord, dan wel doodslag en ontvoering met de dood tot gevolg. De man is geen bekende van de politie en hij heeft geen relatie met het zomerkamp waar Nicky Verstappen voor het laatst was. Ook heeft de verdachte geen relatie met het slachtoffer. Het is volgens Smits te vroeg om te spreken van een doorbraak.

Nicky Verstappen werd op 10 augustus 1998 op de Brunssummerheide dood gevonden, op ruim een kilometer afstand van het zomerkamp waar hij met de jeugd van Heibloem verbleef. De moord is nooit opgelost. De politie heeft niet kunnen reconstrueren hoe Nicky uit het kamp is verdwenen. Mogelijk is de jongen seksueel misbruikt en vervolgens per ongeluk gedood. Een Belgisch onderzoekster die in opdracht van de politie in 2002 een daderprofiel opgestelde, zei dat degene die Nicky Verstappen om het leven bracht, waarschijnlijk niet de bedoeling had de jongen te doden.