Planten die het goed doen in rioolputten

Zwartsteel, blaasvaren, marjoleinbekje – zeker zes zeldzame varensoorten zijn lang niet zo zeldzaam als werd gedacht. Dat ontdekte Wim Vuik, medewerker van de stichting Floristisch Onderzoek Nederland, na onderzoek van honderden rioolputten in Utrecht.

Voortdurend met je hoofd in rioolputten, dat is vast geen lolletje?

„Dat valt wel mee. Ze stinken niet en van het deksels lichten krijg je hooguit vieze handen. Nee, niemand had ooit onderzoek gedaan naar die flora in rioolputten. Ik kwam erop toen ik bij toeval een mannetjesvaren ontdekte in een put naast mijn huis.”

Wat hebben we aan de wetenschap dat onder putdeksels een groene wereld schuilgaat?

„Op de rode lijst van bedreigde planten staan diverse soorten varens. Die groeien vooral op oude stadsmuren. Maar doordat we in Nederland zo stevig restaureren – alles moet schoon – gaan die varensoorten al jaren sterk achteruit. Door mijn onderzoek blijkt dat die planten het in rioolputten heel goed uithouden. Het is daar koel en vochtig, en er heerst een rustige atmosfeer, de ideale biotoop voor varens. Ze kunnen dus van de rode lijst af.”

De putjesscheppers van de gemeente zullen blij met u zijn. Nu moeten ze voortaan zeker voorzichtig zijn?

„Nee, hoor. Gewoon doorgaan als altijd, dan gaat er niks verloren.”

Eerder deed u al onderzoek naar flora in regenpijpen en dakgoten. U houdt van onderzoek in de marge. Waar gaat u zich nu op richten?

„Op composthopen bij huizen aan de rand van bossen. Ik wil onderzoeken of plantensoorten zich via die afvalbergen verspreiden naar het bos. Ja, ik ben nieuwsgierig naar natuur op onverwachte plekken. Als je er oog voor hebt, is er veel moois te zien.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens