Pakkans van hooligans kan veel groter

Installeer een videocamera in elk hulpverleningsvoertuig, zend de beelden uit bij Opsporing Verzocht en vergroot zo de pakkans van hooligans. Deze jaarwisseling waren er veel incidenten waarbij hulpverleners werden bedreigd, en werden bekogeld met stenen en vuurwerk. Maar gedurende het hele jaar is er sprake van agressie jegens brandweerlieden, politieagenten en ambulancepersoneel. Daarom dienen onorthodoxe middelen te worden ingezet: hogere straffen, altijd vervolgen en financieel uitkleden. Terecht heeft minister Remkes vorig jaar gepleit voor een hardere aanpak van agressie en geweld tegen hulpverleners van politie, brandweer en ambulancediensten. Het is hopelijk slechts een kwestie van tijd voordat deze maatregelen zijn ingezet en effect sorteren. Maar aan vervolging gaan pakkans en opsporing vooraf. Deze zullen moeten worden vergroot en geïntensiveerd.

Net zoals in de VS gebruikelijk is, kunnen video-opnames worden gemaakt vanachter de voorruit van politie- en brandweerauto`s. Daders worden herkend en sommigen melden zich al vóórdat de beelden in een tv-programma worden uitgezonden. Men wil voorkomen dat men met doldrieste acties én gezicht op de televisie komt. Ook in sommige stations, trams en andere drukke publieke gelegenheden blijkt cameratoezicht effectief te kunnen zijn, het hele jaar door.

    • Anne Mulder
    • Paul Lieben Resp. Voorzitter