Oostenrijk krijgt opnieuw ‘grote coalitie’

De twee grootste partijen van Oostenrijk, sociaal-democratische SPÖ en conservatieve ÖVP, hebben een akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe regering. Dat heeft Alfred Gusenbauer, de leider van de SPÖ en de nieuwe kanselier, gisteren bekendgemaakt.

„We hebben de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe Oostenrijkse regering afgerond”, zei Gusenbauer op een gezamenlijke persconferentie met Wolfgang Schüssel, leider van de ÖVP en vertrekkend kanselier.

De SPÖ won in oktober nipt de parlementsverkiezingen van de ÖVP. De sociaal-democraten kregen 35,3 procent van de stemmen, één procentpunt meer dan de conservatieven. Het akkoord over de nieuwe coalitie brengt de sociaal-democraten terug aan de macht, na zes jaar waarin de ÖVP regeerde met de populistisch-rechtse FPÖ. ‘Grote coalities’ van de sociaal-democraten en conservatieven hebben Oostenrijk herhaaldelijk geregeerd, zoals in de late jaren tachtig en in de jaren negentig.

Aan de vorming van de nieuwe coalitie gingen drie maanden van moeizame gesprekken vooraf. De ÖVP liep weg van de onderhandelingstafel uit woede over de steun van de SPÖ voor een parlementaire enquête naar het omstreden besluit van de regering-Schüssel om achttien gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. De onderhandelingen werden in november voortgezet en werden afgelopen weekeinde afgerond na een akkoord over de financiën.

Gusenbauer somde gisteren de doelen van de nieuwe regering op, waaronder de flexibilisering van de kinderbijslag, de verhoging van de olieaccijnzen en de verlaging van de stemgerechtigde leeftijd naar zestien jaar. Ook kondigde hij maatregelen aan om Oostenrijk meer concurrerend te maken op de wereldmarkt en om de werkloosheid terug te dringen.

De post van vicekanselier in de nieuwe regering gaat naar verwachting naar de ÖVP, net als de ministeries van Financiën, Binnenlandse Zaken, Economie, Volksgezondheid, Landbouw en Wetenschap. De sociaal-democraten zullen de leiding krijgen over de ministeries van Defensie, Onderwijs, Justitie, Infrastructuur en Sociale Zaken.

De nog te benoemen minister van Defensie krijgt de opdracht om de kosten voor de aankoop van de gevechtsvliegtuigen te beperken. Aan het begin van de onderhandelingen wilde de SPÖ de aankoop nog annuleren. Nu zegt Gusenbauer dat hij „hoopt” dat de aankoop „succesvol wordt”.

De sociaal-democratische jongerenorganisatie, de oppositie en sommige commentatoren verwierpen het akkoord als een voortzetting van de regering-Schüssel. „Als er iets sociaal-democratisch is in dit programma, dan moet het geschreven zijn met onzichtbare inkt”, zei de leider van de jonge socialisten Torsten Engelage. De liberale krant Der Standard stelde vandaag in een hoofdartikel: „De ÖVP heeft de verkiezingen verloren en de onderhandelingen gewonnen.” Het nieuwe kabinet zal donderdag worden ingezworen. (AP, AFP, Reuters)