nrc.nl/blogs

Draadloos. Marc Hijink bezoekt deze week de Consumer Electronic Show in Las Vegas en doet daarvan verslag op zijn weblog. „Maandagochtend in Vegas: een kleine kater van de HD-DVD persconferentie (in de rij voor een videofeed) en even zelf een video bewerken van Bill Gates’ toespraak, gisteravond.” Eerder zag hij de Wireless HDMI, die Philips dit najaar introduceert. „Met deze draadloze verbinding tussen televisie en de overige videocomponenten is het niet langer nodig om kabels te trekken tussen dvd-spelers, harddiskrecorders en het scherm. Daarnaast borduurt de Nederlandse elektronicafabrikant door op het succes van de Ambilight tv’s. (bij de foto: omdat er een miljoen Ambilight-tv’s verkocht zijn liet Philips een speciale editie maken met 2.000 diamanten.) Philips’ Ambilight-concept (tv met achtergrondverlichting voor een hoger contrast) slaat aan. Er zijn nu een miljoen van zulke flatscreen tv’s verkocht en vandaar dat de fabrikant ook andere accessoires het Ambilight-gevoel wil geven. Nog een laatste opvallend Philipsnieuwtje: het bedrijf komt met een portable videospeler die behalve dvd’s ook iPod-video’s afspeelt.”

www.nrc.nl/hebben

Exoten. Juurd Eijsvoogel signaleert op zijn weblog Wereld dat er dankzij de globalisering overal ter wereld steeds meer exoten opduiken. „Van monsterlijk grote Afrikaanse slakken op de Copa Cabana tot gifgroene tropische ringstaartparkieten in het Vondelpark. Newsweek noemt ze in een omslagverhaal ‘bio invaders’. Steeds meer wetenschappers vinden dat de bio-invasie de urgentste bedreiging van het planten- en dierenleven is.’’

www.nrc.nl/wereld