NedPho moet uit de Beurs v. Berlage

Het Amsterdamse stadsdeel Centrum verdubbelt volgend jaar de huur voor het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest in de Beurs van Berlage en beëindigt het huurcontract op 1 januari 2013. Voor de servicekosten moet vier keer zoveel worden betaald. Het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft sinds 1987 in de Beurs twee concertzalen voor repetities en optredens.

„Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest komen in 2013 op straat te staan, want alternatieve locaties zijn er niet”, zegt directeur Stijn Schoonderwoerd. „Bovendien wil het stadsdeel per jaar een half miljoen euro van het orkest. We kunnen die huur onmogelijk betalen. Daarmee komt het voortbestaan van de orkesten ernstig in gevaar.”

Volgens Schoonderwoerd wordt het Amsterdamse muziekleven ernstig bedreigd. „Onze orkesten begeleiden vele voorstellingen van de Nederlandse Opera in het Muziektheater. Ook geven ze elk seizoen ruim vijftig concerten in het Amsterdamse Concertgebouw. Elk jaar zorgen we voor meer dan honderd sociaal-maatschappelijke en educatie projecten.”

Schoonderwoerd zegt dat het stadsdeel Centrum al eerder zonder succes extra geld eiste van de centrale stad voor de tekorten op onderhoud en renovatie van de Beurs. „Nu wil het stadsdeel het tekort verhalen op de huurder en worden de orkesten de dupe van het bestuurlijke geruzie.”